9 ноември е Международният ден за борба срещу расизма, ксенофобията и антисемитизма. Отбелязва се от 1988 г. и е посветен на борбата срещу антималцинствените и расистките обществени нагласи.

На тази отбелязваме годишнината от Кристалната нощ. През 1938 г. нацистите извършват първия погром над евреите в Германия и Австрия. Потрошени са стъклата и са разграбени 191 синагоги (от които 76 напълно унищожени) и 815 магазина, над 30 000 евреи са арестувани и хвърлени в концлагери, четиридесет са убити същата нощ.

Разбити и ограбени са  815 магазина.

Именно заради изпочупените стъкла, нощта се нарича „кристална“. Според антихитлеристката съпротива, погромът е осъществен по лична заповед на Хитлер и при организационното участие на Гьобелс и Химлер и е представен като стихиен израз на народния гняв.

Според антихитлеристката съпротива, отговорни за събитията са водачите на Третия Райх, като впоследствие възникнала легендата, че Гьобелс и Химлер организирали този погром без знанието на Хитлер и той, като научил, много се ядосал. По-късно (след Втората световна война) ръководителят на имперската преса Ото Дитрих опровергава тази версия и казва, че именно Хитлер е инициатор на Кристалната нощ.

Потрошени са стъклата и са разграбени 191 синагоги.

Как се стига до погрома?

На 28 октомври 1938 г. Германия прави опит да депортира 12 000 евреи, полски граждани, от Германия в Полша. Евреите са откарани до реката, която маркира полско-германската граница и принудени да я прекосят, но полските гранични войници ги отпращат обратно през реката в Германия. Това положение се повтаря няколко дни, докато накрая полското правителство позволява да бъдат настанен във временни лагери за бежанци. Състоянието в тези лагери е „толкова лошо, че някои даже се опитаха да се върнат в Германия и бяха застреляни“, си спомня англичанка, която е помагала на бежанците, според еврейски следвоенни издания.

                      Хершел Гринспан

Евреинът Хершел Гринспан, който живее във Франция, получава писмо от депортирани свои роднини, описващо ужасното положение, в което се намират. В изблик на гняв и отчаяние той прострелва на 7 ноември 1938 г. Ернст фон Рат, трети секретар от германското посолство в Париж. Ернст фон Рат е тежко ранен в стомаха и 2 дни по-късно умира от раните си. Убийството на Ернст фон Рат служи като предтекст от нацистката пропаганда за обяснение на „народния гняв срещу евреите“ и стартиране на кампанията.

Нека видим в снимки какво още се е случило на 9 ноември по света през годините.

Снимки БГНЕС, Уикипедия и архив