"БСП няма да подкрепи правителството. Наблюдава се увеличение на ресорите, очевидно заради широкия формат на четворната коалиция, в която влизат 26 политически формации. Ще гласуваме против избора на дясноцентристко правителство". Това каза лидерът на БСП Михаил МИков. Според него от изявленията на управляващите партии се разбира, че порочният кръг на "25 години на вадене и слагане" от властта очевидно ще продължи.

"Г-н Кънев, това не е първия случай, в който БСП и ДПС не са във властта. Това няма да реши проблемите в нашето разделено общество. То е разделено на първо място социално-икономически. И ние подкрепяме евроатлантическите ценности, но можем ли да подкрепяме евроатлантическата бедност в България".  С тези думи Миков се обърна към лидера на ДСБ Радан Кънев. Той заяви, че без промяна на данъчното облагане трудно ще се доближим до Европа. "Повечето страни в ЕС имат прогресивно данъчно облагане. Ние имаме своя грях в това отношение", каза Миков. Той призна, че и БСП има своя грях в това отношение, тъй като плоският данък бе въведен от тройната коалиция. Миков декларира, че социалистите ще подкрепят социалните действия на правителството.

"Правителството, което ще избираме днес, е резултат от един нов подход между партиите. Основното в предишния парламент беше задкулисието. То стигна своя връх, стана еманация на системата от действия. Сега имахме диалог между парламентарно представените партии". Това каза Борислав Борисов (АБВ).