Собствениците на заведения за обществено хранене в София да плащат и по-ниска такса "тротоарно право", считано от 1 септември.

За това са настояли представители на бизнеса пред столична община. Става въпрос за 30 на сто намаление. А мотивът отново е икономическата криза, породена от COVID-19. Новото искане идва на фона на вече удовлетворените ред желания на бранша - от по-нисък ДДС, до отваряне на дискотеки в епидемичната обстановка.

Има голяма доза вероятност предложението да бъде одобрено в общинския съвет, в който ГЕРБ, ВМРО, СДС и "Атака" имат мнозинство, тъй като с внасянето му се е ангажирала кметът Йорданка Фандъкова. От съобщение от общината разбираме, че Фандъкова е провела среща с председателя на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов, на която са присъствали председателят на икономическата комисия в СОС Николай Стойнев и зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. И решение в тази посока е било взето.

Да пробваме, да видим, да продължим

От БАЗ изтъкват като мотив значителното намаление на оборотите, вследствие на свито потребление от началото на кризата с COVID-19. "Ако разходите на собствениците на заведения, кафенета и закусвални не бъдат намалени, има риск от сериозни съкращения на работни места и фалити", е заявил Алибегов.

Според бранша мярката трябва да влезе в сила със задна дата (защото в момента СОС не заседава, б.р.) и да важи поне до края на годината. След което да се направи анализ действа ли и ако да - да се удължи с поне още половин година.

Иначе за месеците, в които България беше в извънредно положение и с наложена карантина, Столична община не събира такса "тротоарно право" от собствениците на кафенета, закусвални и заведения. Таксите в момента са средно около 10 до 20 лева - в зависимост от локацията на заведението.

Още, още, още

Припомняме, че браншът бе зарадван лично от премиера Бойко Борисов, след като той еднолично, и въпреки финансовия министър тогава - Владислав Горанов, взе решение за намаляване на ДДС от 20 на 9 на сто за заведенията в сектор туризъм. Това се случи изненадващо като се има предвид, че от БАЗ искаха по-ниско ДДС (дори 5 на сто) много преди настъпването на кризата с COVID-19, но исканията им оставаха без резултат. 

По време на извънредното положение заведенията бяха затворени със заповед на здравния министър и на практика мярката 60/40 не беше удовлетворителна за собствениците им, след като не реализират обороти. Това бе използвано като мотив и за по-ниския ДДС. Поправката на Борисов мина през парламента, като с нея ДДС падна за храните и безалкохолните напитки. 

Законодателите обаче продължиха в тази посока и така в последния си работен ден преди лятната ваканция депутатите приеха и по-ниска ставка и за бирата и виното.

А ангажиментите бяха за изсветляване на сивия сектор и по-високи осигуровки на служителите.

Отваряме, затваряме

Междувременно заради COVID-19 от здравното министерство на два пъти издаваха заповеди, с които се забранява работата на барове и дискотеки на закрито - заради увеличаващите се случаи на новозаразени у нас. Тези заповеди траяха обаче часове - заради решителния отпор на браншовите организации. Те веднага успяваха да си уредят срещи с властите, след които срещи властите обявяваха падане на забраните.

Стигна се дори до куриоз, при който от БАЗ обявиха, че първото "ембарго" е било плод на техническа грешка - и то преди от Министерския съвет официално да съобщят за отменената няколко часа по-късно заповед на министъра.

При втория случай пък зам.-министър Жени Начева заяви, че дискотеките се отварят, след като здравните власти са получили от бизнеса своеобразен протокол за налаганите в дискотеките противоепидемични мерки и са останали удовлетворени.

Цените? Няма да падат - няма да се увеличават

На този фон клиентите очакваха намаление на цените, каквото обаче бизнесът никога не е обещавал.

Напрержение предизвикаха преди дни последните данни на Националния статистически институт (НСИ), според които цените през юли в ресторантите са се повишили с 2% спрямо тези през същия месец миналата година. От бранша заявиха, че това се дължи на покачване на основните суровини. Но пък НСИ отчете спад при тях - с 1,5 на сто. 

Ричард Алибегов заяви по повода, че бизнесът никога не е обещавал, че намаленото ДДС ще намали и цените, а се надявал да не се стигне до вдигането им.