"Не на ДПС е лесно послание, но не е програма за управление. ДПС е необходимият универсален виновник". Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан преди гласуването на новото правителство. "Доктрината на деня не е бъдещото управление, а ДПС", каза още Местан.

"Гласува се 4-партийно мнозинство с пряко участие на национал-популистката формация Патриотичен фронт. Това мнозинство не е повод за ръкопляскания и бурни възгласи. Не рядко компромисът е необходим. Но мнозинството е продукт на грубо, безпринципно съглашателство, което разгражда европейската визия на България", каза Местан. Според него България се завръща в лоното на преддемократизма.

Местан напомни, че лидерът на ЕНП Жозеф Дол изрично е заяви, че коалиция с фронта е неприемлива. Той припомни, че десницата години наред е изграждала политическа идентичност с критики срещу президента Георги Първанов, особено за това че е архитект на тройната коалиция . "Сега как се чувствате в прегръдката с него. Двама от министрите, при това вицепремиери, бяха министри на тройната коалиция. Мандатоносителят бяхме ние, ДПС", припомни Местан, визирайки Меглена Кунева и Ивайло Калфин. Той каза, че ще спести квалификациите на "предишните сини по адрес на Бойко Борисов".

"Проблемът е, че ни се представя съюз между демократични ценности и антидемократичното, антиевропейското, антинатовското, представено от ПФ", каза Местан. 

Местан бе репликиран от зам.шефа на ДСБ Петър Москов. "Дължим обяснения на избирателите си, вие не сте между тях. Говорите за евроатлантизъм. Това го казвате, при положение че в предишния парламент управлявахте със златния пръст на най-разулгната партия "Атака", която не само е антиевропейска, а и проевразийска. Проблемът ви е, че вие не сте част от мнозинството. ДПС е проклятието на България, защото държи един етнос във федоални условия, за да може върхушката му да управлява", каза Москов.

"Без маски стоите по-добре, без маската на моралния цензор. Струи омраза от вас. Не знам как ще управлявате като министър една сфера, която би трябвало да не познава омраза". Това отговори Местан на Москов, който е номиниран за здравен минстър.