Палау, малък архипелаг в Тихия океан, отправи молба към САЩ да изградят постоянна база на негова територия, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че Вашингтон се опитва да затвърди присъствието си в този регион на фона на китайския експанзионизъм.

Освен че поддържа тесни връзки със САЩ, Палау е една от четирите последни тихоокеански държави, които все още признават Тайван.

При посещение в Палау преди седмица шефът на Пентагона Марк Еспър обвини Китай, че дестабилизира Тихоокеанския регион.

Президентът на островната държава Томи Ременгесау е уверил Еспър, че американската армия е добре дошла на архипелага, разположен на 1500 км от Филипините.

"Искането на Палау към американската армия е просто, става дума тя да изгради инсталации за съвместна експлоатация и редовно да идва да ги ползва", заявил държавният лидер в послание до американския министър на отбраната.

Страната с 22 000 жители е готова според писмото, публикувано от канцеларията на своя президент, да приеме сухопътни бази, пристанищни съоръжения и летища.

Томи Ременгесау освен това предлага кораби на американската бреговата охрана системно да присъстват във водите на архипелага, за да подпомагат наблюдението на обширна морска зона с големината на Испания.

Палау е независима държава, но архипелагът няма своя армия и САЩ носят отговорност за отбраната му по силата на Договор за доброволно асоцииране, припомня Франс прес.

"Трябва да използваме механизмите на Договора, за да установим редовно американско военно присъствие в Палау", заяви президентът Ременгесау.

Китай, който смята Тайван за своя бунтовна провинция и го приканва да се върне под негово управление, увеличи усилията си с цел да остави Тайпе без съюзници в Тихоокеанския регион. Пекин например убеди през иналата година Соломоновите острови и Кирибати да оттеглят признанието си на Тайван. Палау отказа, затова китайски туристи не посещават архипелага от 2018 г.

Без да споменава Китай, президентът на Палау заявил пред министъра на отбраната на САЩ, че "играчи дестабилизатори местят напред пешките си, за да се възползват" от коронавирусната криза, нанесла тежък удар на икономиките в Тихия океан, силно зависими от туризма.