Трагичен случай на Силистар извади проблем с отдаването на плажовете за стопанисване у нас. Мъж се удави днес в морето, като оказва се, ивицата, която формално е отдадена на концесия преди два месеца, на практика не се стопанисва.

За трагедията и за последвалите я събития съобщи бТВ. Телевизията разказва, че днес се е наложило летовници да вадят влезлите в бурните води, но не са успели да помогнат на изчезналия в морето мъж. В неизвестност е още един летовник. Плажуваши днес са успели да извадят и две деца, както и две жени.

Плаж Силистар е отдаден на концесия на 1 юли на "ММ Груп Силистар" ООД.

Оказва се обаче - договорът за стопанисването му е бил подписан едва днес - както става ясно от коментар на Министерство на туризма.

Оттам прехвърлят топката на концесионера:

"Изцяло в отговорност на концесионера е осигуряването на водноспасителна дейност.

В тази връзка при констатиране на нарушения министерството ще предприеме съответните действия."

Собственикът обаче не смята така. Пред бТВ той е коментирал, че Силистар се води безстопанствен, защото фирмата не е получила предавателен протокол.

"Ние нямаме черно на бяло, че сме стопани на плажа", заявява той.

И допълва, че няма как да осигури спасители, докато не получи ивицата от министерството.

Според БНТ липсата на спасители на ивицата се дължи на това, че не били договорени заплатите им. 

В същото време заради пандемията от коронавирус сезонът у нас бе удължен с месец. Морето остава бурно и в следващите дни.

На 1 юли Министерският съвет прие "ММ Груп" ДЗЗД, да стопанисва плажа. Става въпрос за обединение от фирми на новоучредено търговско дружество, но не бяха посочени участниците в него. От правителствената пресслужба заявиха само, че те притежават целия капитал в съотношението от договора им за обединение. "Договорът ще бъде сключен в едномесечен срок от влизане в сила на решението на МС за определяне на концесионер на плажа", заявиха тогава оттам. Т.е. на 1 август.