Изборът на Теменужка Петкова за енергиен министър бе приет като голяма изненада в сектора. До последно се смяташе, че този пост ще бъде за Делян Добрев, а часове преди обявяването на окончателния вариант на кабинета "ББ 2.0" в употреба се завъртя и кандидатурата на бившия шеф на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. И все пак - проблемите на енергетиката до голяма степен са чисто финансови, а Петкова разбира от това.

Теменужка Петкова е едно от най-непознатите лица в новия кабинет "Борисов". Тя е родена на 18 януари 1967 г.

По време на управлението на ГЕРБ - между 2012 и 2013 г.  тя беше шеф на Агенцията за държавна финансова инспекция. В служебното правителство тя стана заместник-министър на финансите и отговаряше за дирекциите „Данъчна политика" и „Вътрешен контрол" във ведомството, Националната агенция по приходите, Агенция „Митници", Агенцията за държавна финансова инспекция и Държавната комисия по хазарта.

Петкова е завършила УНСС. Има магистърска степен по специалност „Счетоводство  и контрол". Преминава обучения в областта на „Вътрешния одит в публичния  сектор" в Министерствата на финансите на Ирландия и Великобритания и в  областта на „Държавната финансова инспекция" в Министерството на финансите на Португалия.

Обратно към списъка на министрите.