ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

България е загубила две години от развитието си със съставянето на правителството на Пламен Орешарски. 

Тази теза изрази днес новият стар премиер Бойко Борисов по време на официалната церемония по приемането на властта от служебния кабинет в сградата на Министерския съвет. 

Репликата му бе подадена от служебния министър-председател, вече бивш, Георги Близнашки. Близнашки завърши краткото си поздравително слово с "класическа формула от римската република":

Ние направихме каквото можахме. Нека тези след нас да направят повече. 

"Щях да бъда щастлив, ако сега сме преди две години. Тази пауза, този експеримент на Орешарски ни върна две години назад", отвърна Борисов. 

Нещастието си Борисов затвърди и със следната реплика:

"Никой от нас не е щастлив, никой от нас не си представя, че това е най-доброто".

Сега, близо две години по-късно, всички еврофондове били спрени,  а държавата нямала репутация, отчете още премиерът Борисов и направи сравнение с края на първия си, макар и непълен мандат, когато европарите течали, а бюджетният дефицит бил под 2% от БВП. 

Новият стар министър-председател се ядоса и на предишните стопани на "Дондуков" 1, че "даже иконата на Исус Христос са махнали", навярно визирайки иконата близо до стаята на секретарките. 

Борисов отново благодари на Реформаторския блок за участието му в коалиционното споразумение, както и на Патриотичния фронт и АБВ за подкрепата, но и подчерта:

"От тук нататък за всяко действие, мое и ваше, отговаряме взаимно. Ако нещо не върви, няма това министерство е на ГЕРБ". 

Проф. Близнашки пък дали от вълнение или на сериозно, отчете, че служебното правителство е изпълнило основната си функция - провело е "относително свободни и честни избори". После професорът се поправи, отбелязвайки, че резултатът от вота не е бил оспорен. 

Накрая Близнашки благодари на журналистите за съвместната работа, а Борисов се залови за своята:

"Новите министри горе при мен!", изкомандва той.