4 години лишаване от свобода в затворническо общежитие от открит тип, при първоначален режим „общ". Това е присъдата за бившия кмет на Кочериново Костадин Катин, съобщиха от Окръжна прокуратура - Кюстендил.

Обвинителният акт срещу Катин беше внесен от Окръжната прокуратура на 15 юли 2011 г. Присъдата, произнесена от Кюстендилския окръжен съд, с която е признат за виновен, е за това, че "в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - кмет на община Кочериново, в периода 2008-2010 г., е превишил властта и правата си, като е издал позволителни за сеч и извоз на дървесина - тополи, представляващи гори, част от горския фонд, като от деянията са настъпили значителни вредни последици, както и затова, че е подбудил свидетели съзнателно да потвърдят неистина по време на воденото срещу него досъдебно производство".

Освен затвора, на Катин му е наложено и наказание „лишаване от право да заема държавна и обществена длъжност, свързана с управлението на държавно и общинско имущество" за срок от 4 години.

Костадин Катин беше отстранен от кметската длъжност от Софийския апелативен съд на 22 февруари 2011 г.