Отварянето на Изборния кодекс за пореден ремонт очаквано вдъхна нов живот на старите партийни искания. Част от формациите в парламента внесоха своите поправки, за които от години настояват и ВМРО не направи изключение. От управляващата партия отново предлагат скрит образователен ценз при гласуване - като се премахне номерът на бюлетината. Въпросът е бил дебатиран много пъти в годините назад и винаги е срещал сериозен отпор като противоконституционно предложение. За последно да отпадне номера искаха ГЕРБ и Обединени патриоти през 2018 г., но ако тогава тази идея бе маскирана като борба с феномена 15/15, то сега от ВМРО най-чисто си признават, че става въпрос за "продължение на дългогодишните битки на войводите срещу купения, етнически, цигански, необразован и корпоративен вот".

Новата стара идея представиха в парламента депутатите Юлиан Ангелов и Красимир Богданов. И припомниха: "Неслучайно по инициатива на заместник министър-председателя Красимир Каракачанов именно образователният ценз беше вкаран като тема при обсъждането на промените в конституцията". За нас това е един порочен кръг, който води до изкривяване на реалните резултати от изборите, но поради извратени неолиберални разбирания се смята за нарушаване на основни човешки права", продължават войводите.

И се мотивират:

"Ето защо ние предлагаме да се премахне номера от бюлетините – един образован и грамотен избирател не би се затруднил да прочете пълното наименование на човека/партията/сдружението, за което/които иска да гласува, ако извършва информиран избор. Със сигурност няма как да избегнем конците, шаблоните и снимките в телефоните, както и десетките други престъпни практики, измислени от дилърите на гласове, но поне поставяме основата на дебат, от който полза има цялото общество, част от което от месеци е по площадите на протестите и иска "промяна на системата"."

От партията предлагат още кметствата да са с 200 жители - за да има "пряк избор и по-голяма представителност в малките населени места". Сега е 350.

Глас народен...

Новото 20 обаче е, че искат и национален референдум да може да се произнася и по въпроси от компетенциите на Велико народно събрание (ВНС) - с изменения в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. А ВНС  решава въпроса за изменение територията на Република България и ратифицира международни договори, предвиждащи такива изменения (като тези за членството ни в ЕС и НАТО, например),  решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление, за нова конституция и др.

Това предложение на ВМРО "надгражда" предложенията на ГЕРБ в новата конституция. Там е записано, че референдум ще утвърждава гореописаните въпроси, но след приемането им от Народното събрание (обикновено такова, а не ВНС) с много трудно постижими мнозинства.

Управляващите вкараха темата за допитванията до народа в оборот на фона на продължаващите 65 дни антиправителствени протести.