На 82 години почина актрисата Даяна Риг, позната на зрителите като Олена Тирел от сериала „Игра на тронове“. Причината за смъртта ѝ е рак, диагностициран през март, казва дъщеря ѝ, актрисата Рейчъл Стърлинг.

„Последните си месеци тя прекара в жизнерадостни спомени на невероятния си живот, пълен с любов, смях и гордост от професията си“, казва в изявлението си Стърлинг.

Риг е известна и с участието си във филмите за агент 007 като единствената жена, която става госпожа Бонд. Тя въплъщава Трейси, която се жени за Джеймс Бонд на Джордж Лейзънби в „В служба на Нейно Величество“ (1969).

Миналата година актрисата разказа за удовлетворението си в ролята на Олена в хитовия сериал на НВО – и жената, която отрови крал Джофри, един от най-мразените от зрителите герои.

„Обичам да играя лоши персонажи. Те са много по-интересни от добрите. Има актьори, които не искат да играят лошите, предпочитат да ги харесват. Аз обичам да ме мразят. Олена имаше най-добрите реплики“, каза тя в интервю за Би Би Си през 2019 г.

Същата година обаче тя призна, че не е гледала нито един епизод от продукцията.

Риг става популярна през 60-те години с ролята си на Ема Пийл в сериала на Ай Ти Ви „Отмъстителите“. Там си патнира с Патрик Макний. Кариерата ѝ е дълга и разнообразна и ведъж я среща дори с дъщеря ѝ – в един от епизодите на „Доктор Кой“ от 2013 г. Сценаристът на епизода Марк Гатис, който си партнира с Риг и в „Троновете“, изказа съболезнованията си в социалните мрежи:

„За мен беше привилегия и голяма радост да познавам Даяна Риг. От три леко истерични момента в „Олд Вик“ в „All About Mother“ (където двамата си партнират на сцена – бел. ред) до написването на епизода „The Crimson Horror“ за Даяна и нейната прекрасна дъщеря Рейчъл. Упорита, безстрашна, легендарна – никога няма да има втора като нея“.

Енид Даяна Елизабет Риг е родена през 1938 г. близо до Донкастър. Част от детството си тя прекарва в Индия, където баща ѝ работи в железотъпните служби на страната. Образованието си получава в Йоркшир, където учи актьорско майсторство заедно с Гленда Джаксън и Сиан Филипс.

Преди да излезе на малкия екран в „Отмъстителите“, тя се радва на успешна кариера на театралната сцена – играе в Кралската Шекспирова компания. След пробива ѝ на екрана, Риг се завръща на сцена. Получава награда „Тони“ от 1992 г. за „Медея“ на „Уест Енд“ и „Бродуей“, както и две номинации от 70-те.

След Олена Тирел, тв зрителите я свързват с шпионския „Отмъстителите“, където се появява в 51 епизода. Популярността идва бързо, носи ѝ безброй фенове и за една вечер тя разбира, че пред вратата ѝ има купчина писма от фенове и се е превърнала в секссимвол. Въпреки това обаче разбира, че заплащането ѝ е по-малко от това на оператора. Повежда война с продуцентите за равно заплащане.

„Бях представена от пресата като знаменосец [за борба срещу неравенството в заплащането на сериала], а всичко, което исках, беше равенство. Толкова е депресиращо, че все още говорим за разликата в заплащането между половете“, казва тя в интервю през 2019 г.

През 1990 г. Риг получава „Бафта“ за образа на свекърва с труден характер в „Mother Love“. Специална награда от Британската филмова академия получава и през 2000 г., но си я поделя с колегите си от „Отмъстителите“ Онър Блакман, Джоана Лъмли и Линда Торсън. Риг има и девет номинации за „Праймтайм Еми“, като печели една от тях през 1997 г. за „Ребека“.

Площад Славейков