СИМОНА РУСЕВА

В Източна Украйна нахлува колона от 32 танка, 30 камиона с войници и боеприпаси, 16 артилерийски системии, три мобилни радарни станции и друга бойна техника.

Това съобщи днес говорителят на военното министерство в Киев Андрей Лисенко.

Според него колоната е преминала граничния пункт при Изварино в региона на Луганск, който е под контрпола на проруските сепаратисти. Посоката на придвижване била към град Красний Луч.

Москва категорично отрече информацията на Киев. Съобщенията за движение на руски бойни части и техника били “чиста провокация” от страна на украинското правителство. Киев разпространявал подобни съобщения въз основа на плъзнали в интернет слухове, без изобщо да си направи труда да ги провери, съобщи агенция Интерфакс, позовавайки се на говорител на руското Министерство на отбраната. 

Същият източник предупредил да се престане с подобни провокиращи съобщения, които подклаждали и без това нажежената обстановка в Югоизточна Украйна.

Киев отвърна с поредно съобщение – въз основа на данни на военни наблюдатели в украинската столица в Източна Украйна вече се намирали руски войници и наемници, други били на път за региона, ставало въпрос за общо 25 000 души.

През последните дни рязко нарастна напрежението между Киев и сеператистите. Украинските власти се врекоха, че ще затегнат граничния контрол и няма да допускат никого без представяне на документи за самоличност. Обявено бе също, че се спират социалните помощи за населението в самопровъзгласилите се народни републики Донецк и Луганск. 

Украинският президент Петро Порошенко се зарече, че ако сепаратистите не прекратят провокациите си, той вече не изключвал краен ход - срещу тях да бъде изпратена редовна войска.