"Четворната коалиция, която се формира окончателно днес в Народното събрание, е най-безпринципната, която България е имала".

Това заяви председателят на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев. Според него се очертава "социално замразяване", което е шанс за БСП да възстанови доверието към себе си с ясна алтернативна политика. Според Станишев новото правителство няма воля да продължи ограничаването на алчността на частните интереси в енергетиката.

"Имаме три уж проевропейски партии, които влизат в коалиция с НФСБ, и вече имаше много ясни сигнали от Европа, че участието на НФСБ в управляващото мнозинство е неприемливо, заради крайни ксенофобски и антиевропейски позиции. Второто непреодолимо противоречие е, че три десни и крайно десни партии влизат в коалиция с една, която претендира да е лява - говоря за АБВ, а програмата на правителството е дясна", каза бившият шеф на Столетницата.

Според Станишев моралната претенция на АБВ, която звучала в продължение на една година за някакво ново ляво, морално, изцяло се разминава с техните действия. Той смята, че единственият знаменател, който обединява тези несъвместими идеологически и политически партии, е властта.