„Възнаграждение за слугинажа". Така Румен Овчаров определи пред Дарик радио избора на Теменужка Петкова за министър на енергетиката в новото правителство.

По думите му тя е изпълнила поръчките, които са ѝ били възложени, докато е работила в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), но не е компетентна да реши нито един проблем в енергетиката.

"Енергетиката е високопрофесионална област, а това просто е очевидно възнаграждение за слугинажа. Но то затапва отрасъл. Теменужка Петкова изпълни поръчката, която ѝ беше възложена, изпълни я абсолютно добросъвестно, както е изпълнявала и много други поръчки", заяви бившият министър от БСП.

Той припомни за "17 акта за административни нарушения на предишния ръководител на АЕЦ "Козлодуй" и за 24 акта на АДФИ срещу Дора Янкова точно в предизборната кампания, всичките паднали в съда".

"Когато отрасълът ти е тотално дебалансиран и ежегодно се трупат пасиви от над 600 милиона, ти не мислиш по тези въпрос, а мислиш как да пуснеш един човек, който е доказал, че може да намира мръсотии, за да се размахат пак - това ще свърши работа за няколко месеца, но след това отново ще стане студено", каза още Румен Овчаров.

"Кабинетът е всичко друго, но не и експертен. За мен е учудваща готовността на някои хора на всяка цена да станат министри, независимо от нивото на некомпетентност, която имат в съответната област", коментира бившият икономически и енергиен министър.

Той прогнозира, че отново ще има „разпределение на поръчки и на порции", но не и работеща икономика.

„Единият от министрите в икономическия екип очевидно е готов за всякаква позиция - дали е транспорт, дали е туризъм, какво значение има, и двете започват с „Т". А за капацитета на г-н Лукарски въобще не бих могъл да разсъждавам", иронизира ситуацията Овчаров.