Мирно и тихо новите министри приеха властта от предшествениците си в служебното правителство. В мегаведомството на Щонов се явиха трима приемници. Николина Ангелкова беше много ангажирана да влезе в две роли - сдаде транспортното министерство на Ивайло Московски и се прехвърли да влезе във владение в новосъздаващото се министерство на туризма. Повечето нови министри се въздържаха от преки обещания за ревизии, както се случи през 2009 г., когато ГЕРБ наследи Тройната коалиция. Вероятно подобни обещания сега бяха спестени, защото насреща на новите кадри бяха представителите на служебния кабинет.

 

Обещание от финансовия министър: Гарантираните депозити от КТБ ще бъдат изплатени в срок. Държавата има готовност да осигури нужните средства

Законовите срокове за изплащане на всички гарантирани депозити в КТБ ще бъдат спазени, държавата има готовност да осигури необходимите средства, обяви при встъпването си в длъжност новият министър на финансите Владислав Горанов.

Дори и да не се приеме навреме, актуализацията на бюджета за 2014 г. има достатъчно ресурс във фискалния резерв в момента, каза още Горанов. Имаме подготовка за поемането на нов дълг, дори и да се получи някакво процедурно протакане в Народното събрание, сроковете за изплащане на влоговете ще бъдат спазени, увери Горанов.

Не такава сигурност изрази той за възможността държавата да окаже помощ на държавните фирми, болници, учебни заведения и други, които имат депозити над гарантирания размер в КТБ. "Трябва да преценим дали това би бил най-приоритетният бюджетен разход", заяви министърът. Той отбеляза, че решението за КТБ се взема в рамките на законовите механизми, според които всички кредитори, в това число и държавните предприятия, са равнопоставени.

Горанов също изрази задоволството си от работата на Порожанов. Той съобщи, че в екипа му остава човек от служебното правителство - заместник- министърът на финансите Кирил Ананиев. Първата ни задача ще бъде да се опитаме да върнем по-консервативното управление на публичните финанси, но това не означава бюджетните системи да бъдат поставени на колене, заяви Горанов.

Той не можа да отговори дали актуализацията ще бъде направена във вида, в който е внесена от служебното правителство. Не се отказваме от идеята си да обединим агенцията "Митници" и НАП, каза още министърът.

 

Мирослав Ненков окуражи Петър Москов: Наследявате най-тежкото министерство

В здравното министерство властта остава в здравите сили - в случая анестезиолог предаде поста на анестезиолог.

Москов беше  ясен в намеренията си: "Министерството на здравеопазването поема ясен ангажимент към спешното завършване на електронното здравеопазване и ясни промени в Спешната помощ", каза той.  „Медицината ще се върне в българските здравни заведения и в болниците, а търговията постепенно, но сигурно, ще отстъпва мястото си на медицината. Аз искам държавните болници да престанат да бъдат търговски дружества”, посочи той.

.„Ще искаме актуализация на бюджета, но нека тези въпроси бъдат обсъдени първо в състава на министерството, както и на Министерски съвет. Не искам да се ангажирам с цифри, които не са сигурни”, допълни Москов. По случай назначението си той получи от служебния министър Мирослав Ненков малко керамично слонче с пожеланието новият министър да взима мъдри решения. 

Проблемът с неосигурените граждани няма да се реши с наказания, а с връщане на доверието в българското здравеопазване, каза още той. „ Последно преди 2 години на мое писмо до три различни институции – МЗ, НЗОК и НОИ, аз получих три различни цифри за количеството на неосигурените български граждани. Те бяха в порядъка между 1,5 и 2,1 милиона. Необходими са ни ясни данни за това какъв е броят на неосигурените. Нужни са ни ясни мерки за това хората, които могат да си платят, да видят нуждата от това. Аз съм скептичен спрямо наказателни мерки – това няма да е особено законно и няма да сработи”, обясни още Москов. 

 

Веселин Вучков: Политизация няма да има. Ще променям закона за МВР

Мога да обещая, че политизация в системата на МВР няма да има, обяви новият министър на вътрешните работи Веселин Вучков. „Ще прокарам много категорична разграничителна линия между политическо и професионално ръководство. То е важно за системата особено в тези тежки времена", обеща Вучков. Според него работещите в МВР са се уморили от непрекъснати реформи. даде за пример как за две години през ведомството са минали петима министри. Той отново напомни своите критики към новия Закон за МВР, който беше гласуван малко преди края на предишното управление. "Според мен той не е добър, провокира дисбаланс в системата – раздвоява някои служби и администрация. Прави по-трудно управлявана и самата система на МВР”, каза още Вучков. От думите му стана ясно, че разчита на подкрепа в парламента, за да бъде променен този закон.

 

Лиляна Павлова: Най-важно е отблокирането на европейските фондове

Лиляна Павлова, която се завръща в позната територия в регионалното министерство набързо очерта кои са най-спешните задачи: „Първата е отблокирането на европейските фондове по Оперативна програма "Регионално развитие" и предприемането на всички необходими действия, за да може новата програма да бъде одобрена и да започнем да работим по нея. Второто много важно нещо е, във всички инфраструктурни и пътни проекти, които имат своите проблеми, да бъдат вложени максимални усилия, да се довършат в срок, за да не загубим европейско финансиране. МРР трябва да се заеме и с програмата за енергийна ефективност".

 

Първите стъпки на Десислава Танева: Осигуряване на средства за животновъдите

Първото и най-неотложно, което трябва да направим е актуализацията на бюджета и осигуряването на средства за животновъдите. Това обяви министърката на земеделието и храните Десислава Танева при приемането на властта от служебния министър Васил Грудев.  "Надявам се на консенсус в парламентa, за да могат животновъдите да получат нужните им средства", допълни Танева. 
 „Най-важното е да стартира програмата за селските райони и затова ще положим огромни усилия", каза още тя и допълни ,че това се отнася и за другите програми, които се оперират от МЗХ. "Ние имаме много амбициозна програма за актуализиране на поземленото законодателство, от което има голяма нужда, и не от вчера", обясни тя. Имената на новите зам.-министри ще станат ясни, когато бъдат назначени, отказа да се конкретизира новата земеделска министърка.

 

Калфин поиска коледни надбавки за пенсионерите

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин от АБВ при приемането на поста от Йордан Христосков обяви, че ще настоява за коледни добавки за пенсионерите и запазване на условията за пенсиониране през следващата година без промяна

 

По допирателната

По-сложна беше церемонията в мегаминистерството, което се дели на три - на енергетиката, на икономиката и на туризма. Васил Щонов предаде и раздели "властта" на три - на Теменужка Петрова, на Божидар Лукарски и на Николина Ангелкова.

"Постигнахме всички приоритети, които бяхме заявили. Разделянето на министерството на три ще ни помогне да имаме фокус върху тях", похвали се Щонов при предаването на поста министър на икономиката, енергетиката и туризма. И даде указания на тримата си наследници. „Знаете, в енергетиката има няколко основни проблеми – дефицит в обществения доставчик. Друг много важен елемент е подготовката за зимата и газовата криза, която може да възникне. В секторът има някои големи енергийни проекта – най-важния е удължаване на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Останалите два проекта са „Южен поток” и евентуалното изграждане на 7-ми блок”, наедро очерта той ситуацията. За икономиката има два проблема - максимално бързо възстановяване на средствата и одобряване на ОП „Иновации и конкурентноспособност”.  „В туризмът ще бъде ново министерство и там предизвикателството е средствата да бъдат усвоени по начин, който генерира ползи за индустрията", изговори очевидното Щонов.

От изказванията на новите министри стана ясно, че Лукарски иска да  развива малкия и средния бизнес и ще намалява административния натиск в тази сфера. Той обеща детайлна програма до месец..

Друго "неочаквано" откритие дойде от Ангелкова: България има огромен туристически потенциал. 

Теменужка Петкова допълни общото говорене като постави за свой приоритет енергетиката да се превърне в стабилен отрасъл, с дългосрочна политика и визия. „Трябва да се премине през определени реформи и действия. Ние ще се позовем на анализите на колегите от служебното правителство”, посочи тя. Петкова настоя за ревизия в енергетиката.

В транспортното министерство Ангелкова, която влезе днес в две роли - на приемащ и на предаващ властта - обясни, че най неотложните задачи са свързани с финансирането на оперативна програма „Транспорт". Друг важен приоритет бил БДЖ, както и свикването на Консултативния съвет във връзка с изпълнение на мерките за изпълняване условията на труд, безопасност и обучение на персонала. Ивайло Московски обясни, че следващата седмица ще се запознае с текущото състояние на всички сектори в министерството допълни, че "На първо четене е запазена една добра инерция в работата". Вероятно следващата седмица ще решава и колко ще бъдат заместниците му - най-вероятно ще са двама или трима.

В министерството на отбраната Николай Ненчев само благодари на предшественика си и обяви, че се надява с хората във ведомството да бъдат екип. Той се въздържа от конкретика.