80 на сто от 7,5-милионното население на Каталуня ще гласуват утре на допитването за или против независимост от Испания.

Такива са прогнозите в навечерието на събитието ва 9 ноември. Регионални власти свикаха нещо, което нарекоха "консултация". Тя замества насрочения за същата дата референдум, който бе обявен за незаконен и забранен от Конституционния съд. Преди три дни същият съд забрани и "консултацията". Властите обаче решиха тя да се състои. Това стана ясно днес след извънредна среща на каталунския премиер Артур Мас, шефката на регионалния парламент Нурия де Жиспер и председателя на Националния пакт за правото на решение Жоан Ригол. Пактът обединява близо 3000 различни организации, борещи се за автономия в по-малка или в по-голяма степен.

Неделното допитване няма да има задължителен характер. Отгоре на всичко и регионалните власти в Барселона са разделени по въпроса докъде може да стигне всичко това и няма ли да има много тежки последици.

Но въпреки това каталунците са решени да покажат своята решимост пред централната власт в Мадрид. Предполага се, че близо 50 на сто от тези, които ще гласуват, ще подкрепят отцепване от Испания. И хич няма да ги интересува, че ако това някога наистина се случи, Каталуня автоматично ще се самоизключи от Европейския съюз и ще трябва да кандидатства наново, за което ще бъде необходима единодушната подкрепа на всички страни членки. Нищо чудно за отмъщение Испания да не пусне "блудната си дъщеря" в ЕС. А такова излизане значи загуба на много пари от еврофондовете. Именно затова по-умерените хора в Каталуня се опасяват нещата да не отидат твърде далече.

Засега усилията са насочени към "консултацията" в неделя, която няма да доведе до отцепване. На помощ на организаторите се притекоха културни дружества и хиляди доброволци. Два дни преди събитието дори не е ясно къде ще бъдат поставени урните - в обществените сгради като кметствата или училищата или направо на улицата.

Доброволци агитират по телефона жители на Каталуня да не се отказват от участие в допитването.

В Каталуня се произвежда една пета от брутния вътрешен продукт на Испания. Стремежите към независимост се усилиха особено след кризата, избухнала с пълна сила през 2008 г. Испания е сред най-пострадалите от рецесията страни в света. Безработицата там е над 26 на сто - рекорд сред старите членки на ЕС.

Каталунците са повлияни от примера на референдума в Шотландия през септември, макар там привържениците на независимостта от Великобритания да претърпяха поражение.

Много хора в Каталуня не без основание смятат, че са незаслужено наказани с икономисването на публични средства в общонационален план.  С данъците си тази част на Испания помага за поддържането на доста по-бедни бедни автономни области като например Андалусия.

Самият каталунски премиер Артур Мас не иска да бъде заобикалян законът и да бъде давана възможност за нови административни мерки. Пък и премиерът Мариано Рахой е непреклонен и не иска и да чуе за референдум за отцепване.

Но Мас среща сериозна съпротива сред другите ръководители на оглавяваната от него управляваща в Каталуня дясноцентристка партия "Конвергенция и съюз". Неин съюзник  в това отношение е Републиканската левица на Каталуня, оглавявана от Ориол Жункерас. Той обаче е доста по-краен от Мас. Докато каталунският премиер настоява за възобновяване на преговорите с Рахой, Жункерас смята, че такива не трябва да има, докато областта не извоюва пълна независимост.

Твърдолинейните членове на тези две партии, които никак не са малко, настояват Мас да свика предсрочни регионални избори. А набралата твърде голяма популярност организация Каталунска национална асамблея, начело на която е още по-твърдолинейната Карме Форкадей, иска пълна независимост още след година и половина.

Националистите в Каталуня са уверени, че резултатите от "консултацията" на 9 ноември ще накара испанските управници да седнат на една маса с тях и да обсъдят по-голяма политическа и данъчна автономия за автономната област. Някои обаче искат да убедят Мадрид да приеме в близко бъдеще референдум за пълна независимост.

"Най-лошото от всичко е, че никой не се наема да каже какво ще стане, ако някой ден има референдум и на него победят привържениците на независимостта. Лично аз имам усещането, че дори управниците ни не са подготвени за такова нещо, а просто надуват мускули." Това сподели за Клуб Z от Барселона източник, близък до регионалните управници.

Той добави шеговито, че единственото сигурно при евентуално отцепване ще бъде това, че вече няма да има мачове между "Барселона" и "Реал" (Мадрид). От години насам те се превърнаха в дерби номер 1 на Европа, тъй като там са събрани най-добрите футболисти в света.