БСП трябва да търси социализма на 21 век. 

Такъв път пред левицата очерта зам.-председателят й Янаки Стоилов в интервю за сутрешния блок на Нова тв.

Стоилов коментира промените в ръководството, които бяха направени от пленума на партията в петък. Бе решено от Изпълнителното бюро да излязат Димитър Дъбов и Евгений Узунов, определяни като "фараони" с вечно място на Президиума, както и Ангел Найденов. Найденов бе изваден от ИБ, за да се концентрира върху ръководенето на парламентарната група на "БСП лява България".

"Те не са отстранени, просто не са включени в този състав на Изпълнителното бюро. Това са хора, които дълги години са били в ръководството и това е съществена промяна", посочи Стоилов и също като лидера Михаил Миков призова достойнството на хулените Узунов и Дъбов да бъде опазено. 

По думите му след няколко месеца щяло да има още рокади в левицата, касаещо поне още трима-четирима души.

Зам.-шефът на БСП коментира и новото правителство. Той не изключи възможността част от червения актив да се прелее в редиците на управляващите партии.

"Човешко е някои да се ориентират към силните на деня, включително хора от БСП. Не говоря за депутати, а като цяло - в администрацията, в други сектори", посочи Стоилов.

"Ако бяхме подкрепили кабинета нямаше да съответства на политическата логика", каза още Стоилов по повод гласуването на групата на левицата с "против" при съставянето на правителството.

Зам.-председателят на БСП разкритикува поведението на депутатите в петък и изместването на фокуса на дебата.

"Не знам защо програмната декларация не беше в центъра на дискусията вчера. Тя е основание тези партии да се съберат, а не е в основата на управлението", посочи той и допълни:

"Хората престанаха да виждат съществени различния между различните партии. Много от тях си мислят, че те се събират ситуативно за разрешаване на собствените си проблеми".