Новият военен министър Николай Ненчев настоявал предшественикът му от служебния кабинет Велизар Шаламанов да остане на поста.

Това разказа самият Ненчев в сутрешния блок на Нова тв.

В редиците на Реформаторския блок, част от които е Ненчев, били съгласни с предложението му. Самият Шаламанов обаче искал да продължи кариерата си в щаб квартирата на НАТО в Брюксел и отказал офертата.

"Лобирах той да остане министър, много харесвах визията му", аргументира се Ненчев.

Що се отнася до номинацията на самия Ненчев, който е лидер на БЗНС, той заяви, че е дошла от "различни посоки" - от лидера на ДСБ Радан Кънев, от гражданската квота на Блока в лицето на Мартин Димитров и Петър Славов и др.

Оказа се и че Ненчев, с когото се шегуват, че е земеделец, а ще оглави ресор "Отбрана", има челен опит в армейските редици.

Изтърпял е две години и три месеца трудова повинност в Трудови войски, разказа той. В казармата е бил в периода 1985 г.-1987 г. Служил в Стара Загора и в Сливен, завършил школа за младши сержанти.

А трудова повинност - като наказание за по-особените позиции на семейството му. Изкарал толкова дълго време под пагон заради т.нар. "задръжка", в случая породена от течащия в този период Възродителен процес, разказа Ненчев.

"Позициите" на семейството му се изразявали и в това, че чичо му, брат на баща му, станал политически имигрант. През 1951 г. се присъединил към първата българска рота в НАТО, която просъществувала до 1964 г. Братовчедите му пък завършили висша военна академия в Ню Йорк, САЩ. След години, при "вълнуващ" разговор с един от братовчедите си, военен пилот, двамата си казали, че е имало опасност да се изправят един срещу друг, ако Щатите били влезли във война с руския блок.

Като нов военен министър Ненчев пое два ангажимента: да повдигне духа на българската армия и да работи за честта на пагона и да стартира незабавна ревизия във ведомството.

"Техниката, с която разполагаме не е съвместима със стандартите на НАТО. За последните 10 г. са били разходвани 2 млрд. лв. без особен ефект", посочи Ненчев. Допълни, че имал подозрения, че тези пари са изтекли някъде.

"Към българската армия има 18 търговски дружества. Те ще са приоритет. Само половината от тях са печеливши. 1,5 млн. лв. е печалбата им, а загубата - 4,5 млн. лв.", посочи още новият военен министър по повод предстоящата ревизия.