ЦСКА-София може да отстрани "БАТЕ Борисов" с дисциплина, колективна игра, а съперникът е много сериозен, след като в последните десетина години постоянно играе в групите на Шампионската лига и Лига Европа. Също така се изисква да си добре подготвен психически и физически.

Това заяви старши треньорът на "червените" Стамен Белчев на пресконференция преди утрешния двубой с беларусите във втория предварителен кръг на турнира от 20 часа на стадион "Българска армия". Както и в предишната фаза, победителят ще бъде излъчен в един мач.

"БАТЕ е организиран клуб, във всеки момент знае какво преследва, каза Белчев. - Най-важните неща, за да продължим напред са дисциплината и колективът, които трябва да покажем по време на целия мач. "БАТЕ Борисов" не е прекъсвал първенството, това му дава донякъде предимство. В този тим футболистите играят от дълго време, имат синхрон, но когато нещата се решават в един мач, всичко е възможно."

По повод липсата на двама основни играчи на БАТЕ заради положителни проби за коронавируса - Станислав Драгун и Игор Стасевич, както и нарушения тренировъчен процес за неколцина други, наставникът отговори следното:

"Отборът на "БАТЕ Борисов" не зависи от един-двама футболисти, ако го подценим, ще бъде жалко. В последните 10 години години влиза и излиза от групите на Лига Европа или Шампионска лига. При мен подценяване няма да се случи.“

Белчев е на мнение, че не бива да се случва и обратното - надценяване.

„Мисля, че няма от какво да се притесняваме. При всички положения противникът има и слаби места. Най-важно е по време мача да се случи това, което сме планирали. Ако имаше публика, щеше да е страхотно за нас, но няма как."

Той продължи с изтъкване на силните страни "трактористите", но запази детайлите за себе си:

"Едно от силните им оръжия са статичните положения - имат футболисти, които играят добре с глава. Така са паднали четири от последните им пет гола. Сигурен съм, че задачите в персоналните двубои ще бъдат изпълнени."

В ЦСКА-София също има липсващи: позитивните за COVID-19 - Ахмед Ахмедов и Петър Занев, а Иван Турицов е контузен. За Тиаго Родригес шансовете са 50 на 50. Утре той ще мине фитнес тест, след който ще се реши дали ще попадне в групата. Португалецът влезе като смяна във Варна и участва в изравнителния гол на "червените" срещу "Черно море".

А защо от началото на сезона ЦСКА-София по-често стига до положителен резултат все в края на срещите? 

"И на нас ни се иска винаги да решаваме нещата по-рано, но пък за това мачът се играе 90 и повече минути. В Европа много двубои се решават в края, когато настъпи умората, което е добре за нас. Трябва да видим много по-различен отбор от мача със "Сиренс" поради простата причина, че БАТЕ е по-класен", каза Белчев.

Според него отборът му е готов за сценарий, при който се стига до продължения и дузпи.

"Футболистите трябва да проявят манталитет на победители, за да се случат нещата. Имаме това наум, ако се наложи да бием дузпи. Нека да не бързаме, ако се стигне дотам, ще преценим и ще видите изпълнителите. Имаме човек, който ще следи ситуацията със следващия ни евентуален съперник, но сега трябва да сме концентрирани върху настоящия“, завърши Белчев по повод евентуалния по-лек противник в третата квалификация - Торшавн" (Фарьорски о-ви) или "Ню Сейнтс" (Уелс).