Здравните вноски няма да се вдигат.

Такова обещание даде в ефира на Нова тв новият здравен министър Петър Москов. 

Поетапно вдигане на вноските от 8% на 12% поиска преди дни Българският лекарски съюз. Москов пое отговорност и до края на 2015 г. да бъдат въведени електронните здравни карти като мярка срещу източването на системата. По думите му имало техническа възможност това да стане до шест месеца. 

"Със сигурност ще има координирани опити да ми скроят шапката", очаква здравният министър. 

Москов, който е и зам.-председател на ДСБ, коментира и изминалия месец на преговори за съставяне на правителство и новата форма на управление.

По думите му в Реформаторския блок очаквали, че ще загубят част от поддръжниците си заради влизането в управлението.

"Вероятно в партиен план РБ губи и ще бъде ударен от привържениците си, които виждат в коалицията невъзможни съюзи. Но вместо да стоим като морални цензури, избрахме отговорността и реформите. Като партийна подкрепа ще носим тежестта на този избор, ние го знаем и все пак сме го направили", посочи Москов и допълни:

"Това мнозинство вади ДПС като влияние върху управлението, както и всяка една от политическите партии, които под една или друга форма стояха зад модела #Кой - ДПС, БСП, "Атака" и "България без цензура". Има ясна програма, а дали това правителство ще издържи, предстои да видим".

От думите му стана ясно и че коалицията ГЕРБ-РБ, подкрепена от Патриотичния фронт и АБВ била "отбор за битка с мафията".

"Решенията за назначаване или уволняване на един министър произтичат от волята на министър-председателя. Ако който и да е в този кабинет не следва програмата, то тогава може би няма смисъл не от конкретен министър, а от цялото правителство. Ако това мнозинство не успее, цената, която ще плати всяка от партиите ще е висока, а цената, която ще плати обществото ще е непоносима", каза в заключение по въпросите на управлението Москов.  

Попитан от водещата Люба Кулезич какво мисли за офертата на "Лев инс", дружество, което свързват с "лоялния гражданин" Алексей Петров, да купи банка "Виктория", Москов посочи, че не било негова работа какви имат "Лев инс" или Алексей Петров, стига интересът да е частен и реален, а не като този на "някакъв Омански фонд" (който в последния момент отправи оферта за съвместно с държавата заздравяване на КТБ, б.р.).

"Ако Народното събрание беше взело решение за плащане на кражбите на КТБ, щеше да се потвърди тезата за задкулисие", заяви Москов по повод първото решение на парламента - да се заздрави банката на Цветан Василев, което в последствие бе изменено. 

"Важното със случая КТБ е това да не се повтаря. С един международен опит чудовището излиза от мрака. Когато е слънчево чудовищата не са страшни", каза в заключение зам.-шефът на ДСБ.

 

"В очите ми има по-скоро тъга. И малко умора. Иначе аз изпитвам доста цинично студено отношение към модела #Кой. Не можеш да изпиташ чувство към тумор", пък бе краткият му коментар на думите на лидера на ДПС Лютви Местан за това, че в очите му се четяла омраза.