Емблематични родни артисти, сред които Васил Петров, Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Живко Петров, Йордан Тоновски, ще вземат участие в благотворителен концерт на 22 септември в Пловдив за подкрепа на млади медици.

Същият ден ще се учреди фондация "Млади медици за България", която ще се бори за качествено здравеопазване, както и младите специалисти да повярват, че могат да бъдат оценени у дома, както морално, така и финансово.

Каузата на тържеството на 22 септември е финансовото мотивиране на младите медицински специалисти да останат на работа в родината, съобщиха организаторите.

Затова те приканват своите гости, вместо с подаръци и цветя, да подкрепят благородната кауза финансово - на място или чрез банкова сметка: Фондация „Млади медици за България“ BG31UBBS80021098963140, Банка – ОББ.

С даренията ще бъдат подпомагани, с половин основна заплата на млад лекар за месец, специалисти на възраст до 35 години, учещи и/или работещи вече медицина, дентална медицина, фармация, медицински сестри, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори, зъботехници и инструктори по хранене.

В момента организацията има възможност да подпомага с по 500 лева месечно първите 25 медицински специалисти. Благотворителите се надяват броят на стипендиантите, както и сумата, да се увеличат.

На официалното откриване са поканени представители на местната и държавната власт, посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, дипломати, депутати, неправителствени организации, представители на бизнеса и културния елит. А в церемонията по учредяването ще се включат и част от първите бенефициенти на фондацията.

Във условията на епидемиологичната обстановка са взети безпрецедентни мерки за защита от коронавируса в зала С.И.Л.А., град Пловдив. По време на самото тържество ще работи ефективна анти-Ковид дезинфекция на въздуха, посредством иновативни уреди със закрито кварцово излъчване, а гостите ще са настанени на необходимата дистанция.

Още информация за „Млади медици за България“, дарителите и бенефициентите, може да намерите на сайта на фондацията.