Преди едно поколение алергиите, причинени от фъстъци, бяха рядко срещани. Сега обаче учените отчитат, че те стават все по-чести.Като цяло тенденцията е на ръст на алергиите при децата – независимо дали са причинени от храни, дали са дихателни алергии или кожни. Причините за това увеличаване все още са мистерия за епидемиологията. Едно от наложилите се обяснения е т.нар. хигиенна хипотеза. Според нея съвременното общество е станало прекалено чисто и хигиенично, с една дума мием се прекалено много. Децата ни не са изложени на достатъчно бактерии, вируси и предполагаеми алергени в ранна възраст, което пречи да развият силна имунна система. Това води до много проблеми в по-късна възраст – алергии и астма. Трябва да се отбележи, че изследователите все още се опитват да разберат дали и доколко тази хипотеза е вярна.

По принцип алергиите се провокират от комбинация от генетични фактори и от околната среда. Защо се увеличават случаите на алергии от фъстъци при децата?

Доскоро повечето експерти препоръчваха бременните жени и кърмачките да избягват да ядат фъстъци. Според тях ранната „среща“ с ядките е това, което причинява алергиите.

Въпреки че родителите в САЩ следвали тези указания – случаите на алергии от фъстъци продължили да растат. Така през 2008 г. Американската педиатрична академия излиза със становище, че не трябва да се ограничава диетата на майките и бебетата.

През 2014 г. проучване, публикувано в Journal of the American Medical Association, открива нова корелация – майки, които ядат повече ядки имат по-рядко деца с алергии, причинени от ядки. Изследването включва 8205 деца, 140 от които имат алергии от ядки. Това обаче е наблюдение, не контролиран експеримент. По-ново изследване, с ръководител Гидиън Лак от Кралския колеж в Лондон може да даде по-точни отговори. В експеримента участват 640 деца с висок риск да развият алергия от фъстъци. Част от тях трябва да ядат фъстъци три пъти в седмицата, другите въобще да не се докосват до тези ядки през първите три години от живота си.Когато всички тези деца станат на 5 години, изследователите ще отчетат кои и колко от тях са развили алергия към фъстъците.

Лак провежда и още едно изследване, което проследява какво става, когато бебетата поемат определени храни, докато са още на кърма. В този експеримент участват 1303 семейства.

Какво да правят тези, които вече имат алергия? Засега най-добрият съвет е да избягват фъстъците и да потърсят помощ най-бързо, за да им бият инжекция с адреналин при анафилактичен шок .(при по-развито здравеопазване те имат в себе си т.нар. писалки и сами могат да си сложат адреналина).

Извън тези очевидни предписания, учените работят над лечение, което да намали алергичността при децата от фъстъци. През последното десетилетие те събират доказателства, че чрез много внимателно „захранване“ на децата с малки дози фъстъци,, може макар и много бавно, и с голяма доза предпазливост да се изгради поносимост у децата към фъстъците. Пациентите поемат много малки количества фъстъци или носят лепенка за поемане през кожата. А медицинският екип стои нащрек, готов веднага да действа при остра реакция на организма. Идеята е, че с времето тялото разбира, че фъстъците не са негов враг.

Колкото и да изглежда просто - не правете това у дома, съветват учените. Подобно лечение е все още експериментално и крие много рискове.