Министерство на финансите готви свой проект за актуализация на бюджета за тази година, заяви пред Радио К2 новият ресорен министър Владислав Горанов.

Проект на актуализация бе внесен за разглеждане в парламента от служебния кабинет. Той предвижда увеличение на дефицита до 4% от БВП, както и емитирането на нов дълг до 4,5 млрд. лева. 

"Всеки очаква от правителството много бързо, в рамките на няколко дни да предложи своето виждане за финансите до края на годината и въпреки че остава твърде малко време, може би някъде около 30 работни дни до края на бюджетната година, ние сме длъжни да решим казуса със затлачени плащания в някои системи от една страна и от друга страна, пак казвам, да узаконим увеличението на  лимитите на дълга, за да можем да подпомогнем Фонда за гарантиране на влоговете с необходимата ликвидност. Нещо, което между другото няма никакъв проблем да стане и без поемането на допълнителен дълг до края на тази година, но е по-добре да стане сега, защото ще се сгъсти графикът на емитиране на дълг, ако трябва да го отлагаме за началото на следващата година", посочи Горанов.

За попълване на липсите във фонда са нужни около 1,5 млрд. лева. Според финансовия министър държавата може да му заеме нужните средства за целта.

"Аз смятам, че този проблем с временния недостиг на средства във Фонда за гарантиране на влоговете трябва да бъде решен чрез заем от правителството към фонда. А правителството има готовност да осигури този допълнителен ресурс", посочи Горанов.

"В момента веднага може да се реагира в рамките на наличния фискален резерв, който е на добро ниво, за да може да бъде направена тази операция. В последствие чрез поемането на дълг, ние готвим подобни операции, които трябва да минат, разбира се, и през санкцията на Народното събрание", допъли той.

По време на разговора стана ясно и че "Лев Инс" в действителност е отправила оферта за купуване на банка "Виктория". По този повод Горанов посочи, че е по-добре банката да бъде продадена като действащо предприятие, а не активите й.

"Другият сценарий за нея е тя да продаде активите си с кредитния портфейл, който се различава значително от този на КТБ, след което да отвори, да върне привлечения ресурс, ако вложителите искат да го изтеглят и да продължи да действа като собственост на КТБ, към доброволна ликвидация, или както в случая се предлага, да бъде закупена и да продължи да работи като банка", каза той.

Но допълни, че все пак преценката е на БНБ.

По казуса с КТБ пък Горанов посочи, че трябва ба бъде разрешен в рамките на действащия закон. На настойчивите въпроси на водещата дали не може да се запорират активите на собственика й Цветан Василев и в други фирми като обезпечение, министърът отговори, че е възможно, но ако се установи връзка с тези на банката.