По времето на социализма беше нормално да се заглушават радиостанции. Целта беше изобщо да не заподозрем, че извън Татковината има друг живот и че съвсем скоро пред нас ще се отворят дверите на земния рай на победилия комунистически строй. Повечето хора вярваха на пропагандата - тя вършеше работа и радиото в повечето случаи си оставаше на УКВ-то на програма "Хоризонт".

Сега съвсем нови изследвания са показали, че прилепите действат досущ като комунистическата пропаганда. Когато летящите бозайници усетят, че техен събрат се е насочил точно към някое насекомо в нощния мрак, те му пускат разсейващ сигнал. Другият прилеп пропуска плячката, а те минават след това и я обират.

За първи път това поведение е документирано от учени, изследващи живота на Мексиканските булдогови прилепи, съобщава Би Би Си.

Когато прилепи тръгнат на лов в мрака, те излъчват пронизителни звукови вълни - процес, наречен ехолокация. Това умение е от жизнено важно значение за прилепите. Но се оказва, че прилеповата пропаганда не спи, пуска дезинформации и в крайна сметка вкусната нощна пеперуда отива в чужд търбух.

Тази сложна система от манипулации е забелязана за първи път от Аарон Коркоран от Уейк Форест Юнивърсити в Северна Каролина. Всъщност той е изследвал първоначално живота на молци, когато открил странностите в поведението на бозайниците, похапващи с тях.

"Случайно забелязах нещо странно. Един прилеп се опитваше да улови насекоми, използвайки ехолокация. Тогава забелязах, че втори прилеп правеше съвсем друг звук. Стори ми се, че се опитва да заглуши или да наруши функционирането на ехолокацията на конкурента си за храната", каза д-р Коркоран.

И доказателствата не закъснели.

"Повечето пъти, когато друг прилеп правеше това "заглушаване", събратът му пропускаше да си улови молец", обяснява ученият.

С цел да се проучи по-добре това първоначално наблюдение, изследователят осветил нощното небе с прожектор.След това направил много видеозаписи на ловуващи прилепи. После на компютър възстановил полетните пътеки на бозайниците и насложил звуците, които издават. И се оказало, че наистина някои от ехолокациите на прилепите са си чиста проба саботаж. 

"Никой не е виждал нещо подобно в други животни, които издават ехолокационни звуци. Не сме подозирали дори, че прилепите са развили способност да заглушават сигнала", коментира изследователят.

Сега задачата на екипа от учени е да установят дали това умение е уникално за конкретния вид мексикански прилепи.

Очарователно е, че те правят щури неща, за които не подозираме, коментира проф. Кейт Джоунс от Юнивърсити Колидж Лондон. Според нея в бъдеще технологиите ще ни позволят по-добре да разберем тези загадъчни същества.