Ако изборите се провеждаха днес, пет партии щяха да влязат в парламента – БСП, ГЕРБ, „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, „Демократична България“ и ДПС. ГЕРБ и БСП са с почти изравнен резултат, отчита проучване на обществените нагласи, направено от агенция „Маркет линкс“.

То е осъществено по поръчка на бТВ и е проведено сред 1058 лица над 18 г., в периода 18 - 26 септември 2020 г. по метода на пряко-личното интервю и онлайн анкетата.

Източник бТВ

През последните месеци с плавни темпове управляващата партия губи подкрепа, докато социалистите печелят електорат.

Според данните ГЕРБ и БСП имат по 22,2 на сто от всички избиратели. А от сред тези заявяващи да гласуват соцпартията е с 16, 4 на сто, управляващите вземат 15,8 на сто.

Третата позиция неизменно е за партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" с 11 на сто от всички имащи право на глас, като тук процентите за имащите право на глас и твърдо решените да отидат до урните са почти изравнени. Четвъртата позиция е за "Демократична България".

„Откакто започнаха протестите и се наситихме със всички скандали в публичното пространство – ГЕРБ започна да губи и се сви до своето партийно ядро. (…) БСП успява да има прираст, но той не е съществен, не е органичен заради нещата, който предлага на политическия пазар. По-скоро това е реакция срещу ГЕРБ“, коментира в четвъртък пред бТВ Добромир Живков от "Маркет линкс".

По думите му електоратът на левицата се консолидира преди избори, а вътрешнопартийните борби слабо влияят на обществената подкрепа за партията.

Проучването сочи, че под 4% подкрепа получават коалиционните партньори в управлението – „Обединени патриоти“.

„В обществото се наблюдава спад на удовлетвореността от управлението на страната. Това е фактор от отчуждението от политическата система и институциите. Заради усещането са корупция, влошена съдебна система и че гражданите нямата възможност да влияят“, коментира Живков.

Към момента формацията на Мая Манолова "Изправи се.бг" също остава под бариерата за влизането в НС.

В контекста на политическата криза у нас, социологическото изследване показва, че има нагласата европейските институции да се възприемат като инструмент за разрешаване на вътрешнополитическите проблеми. 71% от запитаните искат Европейската комисия да се ангажира с актуалните събития в страната. Над половината от анкетираните отговарят, че ЕК няма основание да блокира финансова помощ за България.

Все още по-разпространено е мнението, че премиерът и ГЕРБ се ползват с доверие в европейските институции (изследването е завършено преди обявяването вчера на критичния към България евродоклад - бел. ред.). Над половината или 56 на сто от анкетираните са на това мнение.

"Има сериозни очаквания европейските институции да се ангажират по-задълбочено с проблемите у нас (71 на сто от участниците в изследването-бел- ред.), което в някаква степен се случи чрез Механизма за върховенството на закона“, каза Живков и уточни, че според проучването, геополитическата ориентация на България към ЕС и НАТО – не е застрашена.