Уинстън Чърчил е призовал САЩ да извършат ядрена атака срещу Съветския съюз, за да спечелят Студената война, съобщи агенция "Фокус", цитирайки вестник Daily mail.

Пазен в тайна досега документ от архивите на ФБР разкрива как лидерът на Великобритания по време на Втората световна война е изложил възгледите си пред американски политик, който е бил на посещение в страната през 1947 година.

Чърчил е смятал, че превантивният удар срещу Русия може да е единственият начин да се попречи на комунизма да превземе Запада.
Документът показва, че враждебността на Чърчил към бившия военен съюзник на Великобритания е била толкова дълбока, че е бил готов да приеме смъртта на стотици хиляди граждани на СССР при атомен удар.

„Единственото спасение за световната цивилизация е президентът на САЩ да обяви Русия за заплаха за световния мир и да я нападне”, подчертал Чърчил.

В документа се казва още:

„Той е посочил, че ако върху Кремъл бъде пусната атомна бомба, тогава, без ръководство, Русия ще бъде овладяна много лесно”.

Чърчъл е твърдял, че ако това не бъде сторено, Русия ще нападне САЩ до 2-3 години, когато се сдобие с атомна бомба, и цивилизацията ще бъде унищожена или върната с много години назад.