Дълго отлаганата система от бариери срещу наводнения успешно защити Венеция от прилив за първи път днес, донасяйки голямо облекчение на града в лагуната след многократни наводнения, предаде Ройтерс.

"Днес всичко е сухо", каза кметът Луиджи Бруняро в туитър. „Гордост и радост.“

 

 

Мрежата от 78 яркожълти бариери, които пазят входа на венецианската лагуна, се вдигна от морското дъно, когато приливът, задвижван от силни ветрове и дъжд, започна.

Градските власти прогнозираха прилив от 130 см, доста под опустошителния прилив от 187 см, който порази Венеция миналия ноември, но достатъчно, за да остави ниско разположените райони дълбоко под водата.

Когато обаче очакваният пик настъпи малко след обяд, прочутият площад „Сан Марко“, едно от първите места във Венеция които се наводняват, остана предимно сух.

Системата за защита от наводнения, която струва няколко милиарда евро, известна като Mose, трябваше да влезе в експлоатация през 2011 г., но проектът беше забавен заради корупция, преразходи и продължителни закъснения.

Най-накрая беше тестван през юли и инженерите сметнаха, че е готов за използване при лошо време.

Наводненията във Венеция, т.нар. „acqua alta“ ("висока вода" - ит.), са резултат на съчетание от фактори, засилени от измененията на климата - от повишаване на морското равнище и необичайно високи приливи и отливи до слягане на сушата.

Mose е предназначен да предпази Венеция от приливи и отливи до 3 метра, далече над досегашните рекорди, но някои експерти се притесняват, че може да не удържи на повишаването на морското равнище, което предвиждат последните модели на изменението на климата.