Голямото чакане свърши! Малко след триумфалното обявявяне на захаросания поп за любима музика на младежта (снощи в Глазгоу), една от най-велигите рок групи на всички времена обяви излизането на последния си албум. "The Endless River" ("Безкрайната река") на Pink Floyd от днес (понеделник) е в продажба по целия свят.

Освен че е в някаква степен сакрална за българската демокрация, датата 10 ноември е и малко тъжна, защото Дейвид Гилмор и Ник Мейсън обявиха, че "The Endless River" е последният албум на Pink Floyd във всеки смисъл на думата.

Ричард Райт, Дейвид Гилмор и Ник Мейсън.

Новият диск е и първият на групата от 21 години насам. Съставен от композиции, записвани още през далечната 1993 г. за албума The Division Bell и изпълнители на музиката са китаристът Дейвид Гилмор, барабанистът Ник Мейсън и кийбордистът Ричард Райт, починал от рак през 2008 г.

В интервю за радиостанцията ВВС 6 Мейсън и Гилмор потвърдиха, че "Безкрайната река" всъщност е краят на Pink Floyd. 

"Срамота е, но това е краят", констатира с тъжна ирония Гилмор. Той обаче не изключи в бъдещите си солови проекти двамата да използват материал, записан заедно с Рик Райт. "Аз имам още малко записи с Рик, които, надявам се, ще се появят в следващия мой албум, но не на "пинк-флойдовски" диск", каза китаристът.

Това е истински Pink Floyd!

Заслужава да отбележим, че 3 дни преди официалната промоция на албума, той "изтече" в межата, така че който не успя да устиска до излизането The Endless River на пазара, вече му се е насладил по незаконния начин. Спазвайки джентълменски авторските права на музикантите, Клуб Z няма да си позволи да пусне тук пиратски презапис. Но ще споменем първата реакция на музикални критици и обикновени слушатели, чието мнение съвпадна: "Това е истински Pink Floyd!".

Независимо от плъзването в мрежата, през двете последни седмици преди излизането на диска той категорично оглави списъка с най-очакваните музикални новини и счупи всички рекорди по предварителни поръчки в интернет магазина Amazon. Нечуваната още плоча изпревари по популярност албума на Coldplay "Ghost Stories" и най-поръчвания дотогава диск "Midnight Memories" на момчурляците One Direction.

"The Endless River" включва 17 инструментални композиции (една от тях с гласа на британския учен Стивън Хокинг) и една песен - Louder Than Words.