Абу Бакр ал Багдади - лидерът на терористичната групировка Ислямска държава, е ранен.

Новината бе потвърдена официално от властите в Ирак, предаде Ройтерс.

"Потвърдено е съобщението за раняването на Абу Бакр ал Багдади след въздушен удар на коалицията, нанесен по сграда в град Мосул, където през нощта в петък се е събрало висшето ръководство на групировката." Това заяви иракският министър на отбраната Халед ал Обейди.

Засега няма информация колко сериозно е пострадал Ал Багдади.

По-рано бе съобщено, че след удари на иракските военновъздушни сили на запад от Багдад е бил ранен Абу Хазифа ал Ямани - заместникът на Ал Багдади. Той е отговарял за затвора в град Фалуджа и е бил съучастник в разправите с десетки иракски войници.

При удара били унищожени още 27 терористи, сред които 11 чуждестранни наемници.

Иракската армия достигна центъра на северния град Байджи в опит да разкъса наложената от Ислямска държава обсада на най-голямата рафинерия в страната. След тежки сблъсъци тя превзела квартал Ал Тамим, след като влязла от юг и от запад. Джихадистите поставили бомби по улиците на Байджи и разположили снайперисти, за да попречат на правителствената офанзива.

Кой е Абу Бакр ал Багдади

Истинското му име е Ибрахим бен Авад бен Ибрахим ал Бадри ал Радави ал Хусейни ал Самарай. Роден е през 1971 г. в град Самара, северно от Багдад. Твърди се, че е далечен роднина по права линия на пророка Мохамед.

Завършил е ислямски науки и е съдия по шериат - ислямското законодателство.

Когато САЩ през 2003 г. започват ударите срещу Ирак, Ал Багади проповядва в джамия. Точно тогава той се присъединява към “Ал Каида”. Все още не е ясно кога се е радикализирал. Според едни източници Ал Багдади е бил джихадист още по времето на Саддам Хюсеин. Според други това е станало през войната в Ирак. Тогава е попаднал в американски лагер за пленници в Южен Ирак, където прекарва от 2005 до 2009 г.

След като излиза на свобода, през 2010 г. Ал Багдади основава и оглавява Ислямска държава в Ирак и Леванта, която днес се нарича Ислямска държава (ИД). Слави се с особената си жестокост към противниците си. Не проявява милост дори към бивши свои съмишленици, дръзнали да го загърбят. Наказанието за противниците е обезглавяване.