Най-влиятелният полски политик Ярослав Качински, лидер на управляващата партия "Право и справедливост", бе официално назначен днес за вицепремиер на Полша, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Качински, който бе министър-председател от 2006 до 2007 г., не бе заемал официална длъжност в правителството след връщането на власт на партията му в края на 2015 г.

Новото полско правителство положи днес клетва пред президента Анджей Дуда, предадоха ТАСС и полски медии.

Церемонията се състоя в градината на президентския дворец във Варшава при спазване на социална дистанция и други санитарни мерки. Повечето министри бяха с маски и ръкавици. В началото на церемонията Качински не спазваше тези мерки и за да се ръкува с него при връчването на папката с документите за назначение, президентът Дуда също свали ръкавицата си. В края на церемонията Качински се оттегли и не присъства на фотосесията с президента и министрите.

След реформата в кабинета на Матеуш Моравецки броят на министерствата бе сведен от 20 на 14. Освен вицепремиер Качински ще бъде и начело на комитета по вътрешни работи, правосъдие и национална отбрана.

Ключовите ведомства запазват своите досегашни титуляри - Збигнев Рау остава министър на външните работи, Мариуш Блашчак - на отбраната, Мариуш Камински - на вътрешните работи, Збигнев Жобро - на правосъдието, Тадеуш Кошчински - на финансите и Адам Неджелски - на здравеопазването. Двама досегашни вицепремиери остават на постовете си - Пьотър Глински, който е и министър на културата и националното наследство и спорта, и Яцек Сашин, министър на държавните активи.

Министър на инфраструктурата остава Анджей Адамчик, а новосъздаденото министерство по въпросите на местното самоуправление ще бъде оглавено от Михал Чеслак. Обединяват се министерствата на образованието и на науката и новото ведомство ще ръководи Пшемислав Чарнек. Той не участва в полагането на клетва, защото се оказа носител на коронавируса. По тази причина церемонията по встъпване в длъжност на кабинета бе отложена от вчера за днес.

Ресорът на селското стопанство е поверен на Гжегож Пуда, Михал Куртика ще е министър на климата и околната среда (досега отделни ведомства). Ресорът по въпросите на семейството и социалната политика остава за Марлена Малонг, но без въпросите на труда, които ще се решават в министерството на развитието, труда и технологиите, ръководено от Ярослав Говин, който ще бъде и вицепремиер.

В новия състав на полското правителство липсват няколко досегашни министерства: на спорта (обединено с културата), на морското стопанство и вътрешното плаване, на фондовете и регионалната политика, на околната среда (обединено с климата) и на науката и висшето образование (обединено с образованието). За министър на цифровизацията бе назначен премиерът Матеуш Моравецки, сочат полски медии.

Кабинетната рокада бе направена след вътрешни междуособици в управляващото мнозинство.

След встъпването в длъжност на новото правителство управляващото мнозинство ще може да се съсредоточи върху законодателната си дейност, вкл. продължаване на съдебната реформа и извършването на реформа в медиите, каза днес депутатът от "Право и справедливост" Кшищоф Соболевски. В изявление пред националната телевизия той подчерта, че борбата са коронавируса все пак остава приоритет.