Знаменитият британски музикант и певец Робърт Плант не му мигна окото, когато отказа 500 милиона лири ($791 милиона), предложени от основателя на компании Virgin Galactic Ричард Брансън с цел да бъде възродена легендарната група Led Zeppelin. Това съобщи електронното издание на в. Evening Standard.

Джими Пейдж (в средата) и Джон Пол Джоунс (вдясно) не успяха да кандърдисат Плант да пее пак с тях.

66-годишният Плант скъсал на парчета договора за 35 концерта в 3 града пред обезумелите погледи на промоутърите, и то в момента, в който Джими Пейдж и Джон Пол Джоунс вече били подписали контракта. По думите на източници на в. Mirror, другите двама живи "цепелини" се опитвали да го придумат да промени решението си, но безрезултатно.

По оценка на вестника сделката би донесла на вокалиста, както и на колегите му Пейдж и Джоунс, по £160 млн ($253 млн). След жеста на Плант обаче планираните концерти и хонорарите към тях едва ли ще се сбъднат. Причината за скъсания договор още не е обявена официално.

Ексцентричният милиардер Ричард Брансън е луд поклонник на творчеството на Led Zeppelin и даже се канеше да украси един от своите самолети специално за турнето на групата.

Живите основатели на LedZep, заедно с барабаниста Джейсън Бонъм - син на починалия титуляр Джон Бонъм, трябваше да започнат концертите на лондонската O2 арена, където излязоха за последно през декември 2007 г. Предполагаше се, че Led Zeppelin ще направят 35 концерта в Лондон, Берлин и Ню Джърси, че турнето може да се разшири до 45 концерта в 4 града, а групата да получи още $110 млн от свирене и продажба мърчандайзинг със символи и лога на легендарната банда.

И тъй като явно няма да ги видим заедно на живо, нека поне да ги поменем с добро - с това парче, изпълнено през 2007 г. в Лондон. 

Припомняме, че знаменитата рок група е създадена през 1968 г. и се разпада през 1980 г., когато Джон Бонъм умира в алкохолен делириум. За цялото време на активно творчество Led Zeppelin записва скромните 8 албума, които обаче се продават по света в над 300 милиона копия досега. След разпадането си тримата от групата се събират само 4 пъти за кратки изпълнения - през 1985, 1988, 1995 и 2007 г.