ДПС подкрепя протеста на "всички млади хора, които искат да останат в страната си", обяви в "Панорама" по БНТ депутатът от Движението Йордан Цонев.

"Това да не е някаква ирония?", попита водещият Бойко Василев.

"Това не е никаква ирония. Ще ви кажа коя част от протеста не подкрепяме - в тази част е десницата, представлявана от Христо Иванов", обясни Цонев.

И повтори тезата си, повтаряна още от 2013 г. - че в задкулисие с ГЕРБ управляват "Кръга Капитал", и техен "инженерен продукт" със сменящ се бранд - Реформаторския блок и сега Демократична България.

"Тези, които имат задкулисна власт с ГЕРБ, обвиняват ДПС. Те имат доказано задкулисна власт. Във всички кабинети на Борисов имат министри", заяви той.

В съдебната власт ДПС няма никакво влияние. Там реформата, срещу която се протестира, е тази на Христо Иванов - който подаде оставка именно защото реформата му не бе приета в пълноценния си вид.

Според Цонев докладът на ЕК е достоверен документ, с позитиви и негативи за нас, но резолюцията на ЕП е лош такъв. Затова и ДПС са гласували "въздържал се" в Европарламента, въпреки подкрепата от всички други либерали там.

"Тази резолюция е петно върху българския политически живот. Има предизборна кампания на България в ЕС", заключи той.

Според евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков в резолюцията на ЕП "европейско нямаше много, инициираха го българи". Василев изтъкна, че тя е получила подкрепа на 311 евродепутати. "Леви, либерали и зелени" - махна с ръка Новаков.

"То стартира като атака срещу правителството, но се превърна срещу атака в цялата страна. Вътре влязоха теми и клейма, които не съществуват", заяви евродепутатът.

И повтори тезата на ГЕРБ как имало текстове за македонско малцинство - макар такъв да няма.

"Предложихме изменение на основния закон, единствения начин, по който можеш да промениш ролята на главния прокурор", обясни той за това какви мерки са взели ГЕРБ.

Промените на ГЕРБ обаче не предвиждат каквато и да е промяна в ролята на обвинител №1.

 

"Един от ляво и един от дясно българи се събраха. Как си обясняват това на последователите? Това е стремеж да блеснеш в праймтайм. Не е начинът да се защитава национален интерес", добави Новаков

Евродепутатът от БСП Кристиан Вигенин отбеляза, че няма нищо ненормално леви и десни да се опитват да постигнат нещо заедно. Резолюцията коментира така:

"Европарламентът зачеркна думата "европейско" от името на ГЕРБ."