Калинка Илиева е съдийката, която поема делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка, съобщиха от Софийския градски съд (СГС).

Сайтът "Правен свят" напомня, че Илиева е магистрат от Софийския районен съд, командирована от 3 юли 2013 г. в търговското отделение на СГС. Тя е била избрана на случаен принцип измежду общо 21 съдии, съобщават още от градския съд.  

Специализираният сайт обаче пише, че само ден преди да бъде определен докладчикът, 11 журналисти, сред които и от "Правен свят", изпратиха до председателя на СГС Владимира Янева искане процедурата по случаен избор на съдията по делото за фалита на КТБ да бъде проведена публично в присъствието на медиите.

Основният мотив е, че публичната процедура "ще разсее съмненията, които биха могли да възникнат около избора на решаващия съд и които могат да поставят под въпрос неговата обективност и безпристрастност". 

Председателят на СГС не отговори на искането, а докладчикът не бе избран в присъствието на медиите.

На въпрос на "Правен свят", защо не е било уважено искането за открита процедура, от СГС отговарят:

"Случайното разпределение на всяко дело е публично. От няколко месеца то се извършва онлайн."

Молбата за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ бе внесена в петък. Справка в системата на СГС показва, че делото е било образувано днес. То е №7549 от 2014 г.

Съдия Илиева не е обявила потенциален конфликт на интереси в декларацията си до Висшия съдебен съвет.