"Имаме ситуации в страната, при които майка - окръжен прокурор, участва в производство по обжалване на решение на първостепенен съд, а нейният син е съдия по обжалваното решение. В решението на Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси се казва, че няма конфликт на интереси. Имаме случай, в който съдия разпитва като свидетел брат си по дело с наказателен частен характер. Тук отново е установено, че няма нарушение.”

Тези примери даде д-р Незабравка Стоева, член на ВСС, по време на семинар във Велико Търново относно конфликтите на интереси в съдебната система.

"В Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси има взаимни противоречия и това е един от основните му проблеми", допълва д-р Стоева, цитирана от Радио „Фокус” – Велико Търново. „В един момент ние самите се чудим кое е правилно и кое не." 

Тя посочи, че в Закона е записано, че са нужни две предпоставки, за да бъде регистриран конфликт на интереси. Първо трябва да има ситуация, в която лицата – участници са или роднини, или имат някакви подобни нарушения, които пораждат съмнение.

Вторият елемент е, че от страните трябва да са получили някакви облаги от създалата се ситуация. При положение, че тя липсва, се констатира, че няма конфликт на интереси.

„Сами разбирате, че в подобни случаи в обществото остава съмнение. Оттук идва и спадът в доверието към българската съдебна система”, добави още магистратът.