Седемгодишна стратегия ще бъде нужна за съдебната реформа, обяви лидерът на ДСБ и депутат от РБ Радан Кънев на пресконференция във Варна. Този план ще бъде старателно следван, като в по-късните му етапи ще се наложи и конституционна подкрепа за промените.

"Постигнахме съглаие около всички основни точки", обяви Кънев пред журналисти.

Министерство на правосъдието ще има отсега нататък законодателна инициатива да приложи първите промени. То е ресор на Реформаторите, а министърът Христо Иванов беше на същия пост и в служебното правителство.

"Ако сегашния парламент има достатъчно дълъг живот в неговите рамки, ще търсим възможност и за конституционно мнозинство около някои мерки за съдебна реформа, стига да е възможно, каза още Радан Кънев. Излишно е да казвам, че в този парламент мнозинство от 2/3 е много трудна задача", обясни още Кънев.

Кънев  призна и причината, поради която отказва управляващи позиции в новия кабинет - и тя е пряко свързана с нужните промени за реформата. Според него в рамките на парламентарното мнозинство ще бъде трудно постижимо извършване на конституционни промени.

Съдебната реформа, която е един най-важния приоритет на РБ, както подчерта Кънев, е и над 90% законодателна дейност.

"А необходимостта на събиране на конституционно мнозинство, също е законодателна дейност," каза той. "Така, че моето място, не само заради обещанията ми към варненци, аз да бъда в парламента, е там, за да се събират необходимите мнозинства и да се защитават мерките за правосъдната реформа".

Кънев коментира и накратко реформи в други ресори на РБ - образованието и здравеопазването. Според него, за такива реформи се изисква определено време бившите управляващи да не са част от мнозинството.

"Това беше труден процес, който с цената на много компромиси завърши с успех", каза Кънев.