Нови регистрационни табели дава столичния КАТ - с новата серия СВ пред номера и буквата за града. Още в петък са регистрирани с новата серия около 230 автомобила, а днес до обяд - около 100, разказа пред БГНЕС началникът на КАТ-София Тенчо Тенчев

Старите регистрационни номера, които започват със "СА", са изчерпани.

"Старата серия продължи 9 години, изчерпахме всички възможни символи и букви и се принудихме вече да минем на новата серия, която на латиница трябва да започне с Б, но тъй като на латиница Б не можем да го изпишем, изписваме го СВ", каза Тенчо Тенев. "Просто това е една нормална процедура, като свърши серията с буквите на един определен номер, минаваме към следващата серия, няма да има масова смяна на номера", категоричен е началникът на столичния КАТ.

В КАТ на ден се регистрират между 250 и 350 автомобила. Всичко върви нормално засега, каза още Тенев.

Не са намерили проблеми и шофьорите, излезли от КАТ с новото "СВ". Някои смятат, че не си отива, други обаче са доволни, че са сред първите.

Ако сте шофьор и искате сами да изберете номера си, удоволствието може да набъбне до 7000 лв., като процедурата е вписана в наредбата за раздаване на регистрационни табели. Трябва да пуснете молба, след одобрение плащате съответната такса и тогава си получавате табелката. Вече има и мераклии, които са подали молби за по–специални номера - с еднакви цифри.

"Имаме хора, които предварително са си платили за новата серия "СВ", тъй като те са единични бройки", обясни Тенчо Тенев.

Към момента не може да даде точна информация, но заяви, че са двама-трима.

Според различни експерти, новите номера ще задоволят нуждите на столичния КАТ за около 7 години напред. Предишните табели – "СА", стигнаха за около 9 години, а първите табели – с начална буква "С", свършиха за 13 години.