Предупреждение за потенциално опасно време е в сила за цялата страна. Прогнозата за Югозападна България е за значителни валежи, с моментни силни пориви на вятъра.  

В шест области кодовете за дъжд и вятър са оранжеви – София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян. Температурите ще започнат да се понижават.

До обяд ураганният вятър нанесе най-много щети в Смолян, предаде Нова тв. Там има паднали покриви, прекъсвания на тока и наводнени приземни етажи. 

В София са подадени само 2 сигнала за паднали дървета, а 6 екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция” на Столична община следят за аварии. 

Сателитите над Европа вече показват движението на валежите. Над нашата страна преминава Средиземноморски циклон от югозапад на североизток. До този момент валя в Западна и Централна България. В следобедните часове валежите постепенно ще обхванат източните райони, докато на запад ще намаляват и ще спират. На този етап дъждовете са есенни - на някои места - обилни.

През последните часове гръмотевични бури удариха централната част на страната, следвайки движението на студения фронт на циклона. За два часа в Родопите са паднали около 3000-4000 мълнии. Явленията, които често са придружени от силни пориви на вятъра, ще продължат до края на деня в източна посока.

Агенция "Фокус" допълва, че най-голямо количество валежи до 12.00 часа е измерено в синоптичната станция в Кърджали - 35 л/кв. м. Информацията е на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В Хасково - 32 л/кв. м. а в Драгоман - 26 л/кв. м. в Ново Село - 24 л/кв. м. В Казанлък - 23 л/кв. м. В местността Рожен 22 л/кв. м.

От климатичните станции най-голямо е количеството валежи в село Първомай (Петричко) - 40 л/кв. м. В Девин - 18 л/кв. м. Това са данни до 09.00 часа.

В село Загражден са измерени 50 л/кв. м. Триград - 45 л/кв. м. Мугла - 47 л/кв. м. Давитково - 54 л/кв. м. (Данните са до 09.00 часа).

Към 12.00 часа поривите на вятъра в Оряхово и в Русе са били 20 м/сек. В Чирпан - 18. В Кърджали - 33 м/сек. В Хасково - 28 м/сек