Шефът на ГКПП "Лесово" Димитър Колев е купувал имоти по морето на цени, много по-ниски от реалната им стойност. Според нотариалните актове, митничарят се е сдобил със сладките придобивки през 2002 и 2007 година, разкри Нова телевизия.

Колев закупил апартамент от 100 квадрата в Бургас за 10 000 лв. Станал собственик и на терен от декар и сто квадратни метра  на брега на морето в местността Буджака в Созопол. За него той е платил 20 000 лева на петима възрастни съсобственици. Според брокери на недвижими имоти, през 2007 година е било невъзможно да се купи терен, дори и земеделска земя, на първа линия за 20 000. 

Парцелът на брега на морето излиза по 18 лева квадратния метър. Не става ясно дали Колев е убедил възрастните съсобственици да му го продадат толкова евтино или е укрил колко действително е платил за него. Пазарната стойност на терена е била между 150 и 300 хиляди евро. На мястото от две години се строи сграда с разгърната площ от над 600 квадратни метра. След като строежът бъде завършен, стойността на имота ще надскочи 500 000 евро. 

Сделката с апартамента на Колев от 2002 година също е на нереално ниска цена. Тогава шефът на ГКПП "Лесово" заедно с бившата си към момента съпруга купува жилище с площ от 106 квадратни метра в Бургас, което заедно с гараж получава срещу 10 400 лева. Документите и за двете покупки фигурират в Агенцията по вписванията. И в този случай брокерите на недвижими имоти са категорични, че апартаментът не може да струва толкова. Пазарната стойност на жилището през 2002 година е била близо 40 000 лева.

В другият апартамен на Димитър Колев, който принадлежи на втората му съпруга, ДАНС намират 82 000 лева с неустановен произход. Съседите не били забелязали митничарят да се отличава с луксозен начин на живот. 

Това е добър начин за прикриване на незаконни доходи, обясняват специалистите. Купуваш имот, който струва 200 000, връчваш парите на ръка на продавачите, а декларирате продажна цена 20 000. Продавачите са доволни, защото плащат 10 пъти по-малък данък, а купувачът няма да обяснява откъде има 200 000...

Арестът на Димитър Колев е втори за него, след като през 2010 година беше задържан за 24 часа при мегаакция за подкупни митничари. Тогава той беше освободен без повдигане на обвинение. 

Митничарите бяха задържани и обвинени за участие в организирана престъпна група за събиране на подкупи от шофьори. Според събраните до момента доказателства, групата е работела поне от април 2014-та година. Kато ръководител на престъпната организация е посочен шефът на граничния пункт - Димитър Колев, а участници са началниците на смени.