"Службите в България продължават да тънат в нормативно безвремие и работят по стародавен обичай. Има много какво да се желае не само по отношение на ДАНС, но и на другите служби, които са допускали спекулации с политически цели", заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пред Нова телевизия.

Министър Вучков припомни назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 година и разследването около общинския съветник Орлин Алексиев.

"Имаше допуск до класифицирана информация на един народен представител, който беше избран с една скорострелна 4-дневна промяна в закона за председател на ДАНС. Имаше и случаи, в които бяха лансирани политически тези от професионално ръководство на МВР и ДАНС по отношение на общински съветник от София, който беше председател на надзорен съвет на банка, за да се внуши на обществото, че той е замесен в наркоафера”, поясни той.

За казуса с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, Вучков каза: Аз съм човек на Закона и няма да си позволи нарушения и експерименти със законодателството, визирайки това, че с промени в закона предишните управляващи бетонираха главния секретар под предлог, че той е професионалото лице в службите. Вучков припомни, че като депутат е критикувал работата на главния секретар. Възнамерявал да назначи негов заместник. 

"Законът обаче ми дава правомощие да назнача зам. главен секретар. Спрял съм се на две лица, в момента се правят проверки за тях за безупречен морален и професионален облик и за това да са извървели цялата стълбица. Няма да има двувластие, всеки ще бъде оценяван според качествата му. Трябва да се възстанови ролята на президента и той да назначава с указ главния секретар и шефа на ДАНС", допълни вътрешният министър.

Вучков подчерта, че МВР е почти пред фалит заради новия Закон и, че "нереалните цифри" са заложени нарочно от предходните управляващи. Дефицитът във вътрешното министерство е около 216 милиона лева, посочи той. 

"Това е умишлено поставена мина, не бива да се допуска", заключи Вучков.

 По думите му приетият нов Закон за МВР не може да се изпълни финансово, и за това е предупредил и тогавашния финансов министър Петър Чобанов. Вучков заяви, че ще се опита да осигури необходимото и че ще се обсъжда дали при актуализацията на бюджета да не бъдат отпуснати още 125 млн. лева за МВР.

"Няма риск полицаите да останат без заплати”, увери новият вътрешен министър.