Столичният Център за градска мобилност (ЦГМ) най-после започна строеж на нов обществен паркинг - в жк "Надежда", на ъгъла на ул. "Георги Войтех" и "Кирил Дрангов".

Очаква се паркингът, чиято обществена поръчка бе обявена преди повече от година, да бъде готов за 150 дни - т.е. до средата на март 2021 г. Той не е на подходящо място за буферен паркинг, но за сметка на това ще улесни хората в квартала.

Особеното е, че новият паркинг ще бъде разделен на две части - за обществено ползване и с места за наказателно преместване на неправилно паркирани автомобили. Въпреки заявката преди местните избори през миналата година, че двете части ще са равни, наказателният паркинг ще има 86 места спрямо 65 за общо ползване. В добавка - това разпределение ще може да се променя.

"Между тях ще има подвижна преграда, която ще се мести според нуждите", обясняват от ЦГМ.

Това означава, че при много репатрирани коли може да се окаже, че софиянците в "Надежда" ще имат всъщност далеч по-малко паркоместа.

ЦГМ откри паркинг през есента до метростанция "Васил Левски", който е със 183 места - отново преди изборите. Предвиждат се още паркинги на бул. "Сливница" и до Централна гара, но в инвестиционната програма не са предвидени точни срокове.