Едно от първите правила на дипломацията вероятно трябва да бъде „не сваляй жената на президента“. Владимир Путин, наскоро разведен, неволно наруши този принцип вчера на международната среща за Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Пекин. Или поне така се е сторило на голямата китайска общественост.

Едно от събитията вчера се е състояло в построения за олимпиадата в Китай прекрасен стадион за водни спортове, известен като „Водния куб“. Разположението на местата било такова, че китайският президент Си Дзинпин сяда заедно с жена си между Барак Обама и Путин. Докато лидерът на Китай е зает да разговаря с американския президент, жена му, Пен Лиюан, завързва разговор с руския държавен глава.

След няколко разменени реплики, сред които явно е била и обичайната „Колко е студено тук!“, руският джентълмен намира дебело бежово палто, което премята върху раменете на китайската първа дама. Тя му благодари усмихната, сяда на мястото си, а минута по-късно подава палтото на обслужващия персонал.

Китайската национална телевизия хваща всичко на видео, което се разпространява за минути в мрежата. Макар на записа да се виждат отдалеч, водещата веднага ги разпознава, и коментира „Путин сложи палтото си около тялото на Пен Лиюан“. Китайските уеб-гиганти Сина и Phoenix Media също го качват на сайтовете си, а във Weibo – китайския туитър – за кратко се появява дори хаштаг #ПутинДаваПалтотоСиНаПенЛиюан.

Джентълменският жест в западния свят не се разчита по същия начин в Китай – местните очевидно го виждат като демонстрация на мъжко внимание. Така го разчита и китайската цензура – и за часове видеото, и всяко споменаване на събитието, изчезва от китайския интернет. Не е ясно защо на някои кадри палтото на Путин е бежово, на други - черно.

Друга причина освен чисто културната разлика, е и политиката на китайския президент Си Дзинпин. Скорошната му анти-корупционна компания разкритикува остро и изневярата като ключов признак за политическа нечистота. А китайската цензура брани яростно най-големите си лидери  именно от тази "нечистота", като техните имена са често най-цензурираните в социалните мрежи.