Първата част на заглавието е леко спорна - не е ясно дали в последните 25 години след 10 ноември 1989 г. в България се възцари демокрация, или нещо от типа на партокрация, плутокрация, мутрокрация, олигархокрация, взети заедно. Фондация също в немалко случаи се оказваше мръсна дума, описваща организация за пране на левове, претакане на долари или трупане на евра. Не и в този случай обаче.

"Фондацията" всъщност е първата истинска българска супергрупа в западното ѝ значение - големи рок музиканти от различни банди се събират и правят албуми и концерти. И досега се е случвало някой китарист примерно да посвири с чужда група, но за пръв път такива легендарни фигури свирят накуп на българска сцена: Кирил Маричков от "Щурците", Иван Лечев от ФСБ, Славчо от БТР, Дони от "Атлас", Венко Поромански от "Те". И познайте какво направиха тези мъже заедно? Взривиха "Арена Армеец", естествено, ако използваме вечното и свято журналистическо клише за подобни концерти. А иначе - пяха и свириха здраво за радост на препълнената зала. За увеличаване на удоволствието в един момент към тях се присъединиха и трима специални гости - Валди Тотев и Георги Марков от "Щурците" и Константин Цеков от ФСБ.

Музикантите най-демократично изкараха хитове на всяка от предишните им групи, публиката пя с тях и "Арена Армеец" се изпълни с позитивна рок енергия. Енергия, която дори като плътност се различава от онази, която се получава в чалга кръчмите под воя на двусрични моми с къси поли и момци с вид на сводници от Околовръстното. "Върнахте ни младостта", казаха музикантите и изпяха като доказателство мегахита на ФСБ "Мен ми стига, ти си тук, имаш още мойто рамо...".

Съвсем като за 10 ноември Влади Тотев изпя парчето за последния милиционер по стихове на Миряна Башева. После - "Вдигни очи", а на екраните - фотоси от грандиозния син митинг на "Цариградско шосе", чиято енергия, трябва да признаем с искрена тъга, бе пропиляна впоследствие. Но както и да е. Това е "Вкусът на времето" и "ние с тебе го открихме". По трудния начин.

Този концерт бе началото на ново турне в Нова Зеландия, Австралия и САЩ. Ще бъдат заснети всички шоута за общ концертен албум. Дръжте здраво китарите, стари момчета, бийте барабаните и натискайте клавишите като за последно. Така се прави, така трябва! 

Дони, Иван Лечев, Кирил Маричков и Славчо - малко акустика за ордьовър.

 

Публика за образец - като на класически концерт. Няма хора върху маси и стонове "Са! Са!"

 

Кирил Маричков с акустичен бас. После ще грабне електрическия. 

 

Иван Лечев с ритъм китара. Малко по-късно - жици!

 

Дони не е подстриган като звездния Малък принц, но няма да му придиряме.
Ето, това е "Вкусът на времето" на 10 ноември 2014.