Русия обяви днес, че се оттегля от консултациите с Нидерландия и Австралия за свалянето на полет МН17 над Украйна през 2014 г., като заяви, че са налице злонамерени опити отговорността за случилото се да бъде хвърлена върху Москва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Недружелюбните действия на Нидерландия лишават от всякакъв смисъл тристранните консултации и нашето участие" в тези обсъждания, започнали през 2018 г. с цел да бъдат установени причините за катастрофата, заяви руското външно министерство.

Самолет Боинг 777 на малайзийските авиолинии, извършващ полет МН17 от Амстердам до Куала Лумпур на 17 юли 2014 г., бе ударен от ракета "Бук" в зоната на въоръжения конфликт в Източна Украйна.

При катастрофата на самолета загубиха живота си 298-те хора на борда на летателния апарат, сред които 196 нидерландци и 38 австралийци.

През юли, "след само три кръга на консултации" нидерландското правителство обяви, че ще изправи Русия на съд пред Европейския съд за правата на човека "заради ролята й в унищожението на полет МН17", се казва още в комюникето на руското ведомство.

Москва обяви, че ще продължи сътрудничеството си с Нидерландия в рамките на разследването на катастрофата, но "в друг формат".