Повече от половината хакерски атаки в електронното правителство на САЩ са дело на държавни служители, сочат доклади на Агенцията за национална сигурност (NSA), цитирани от АП. Докладите са изготвени по повод на нарастващите пробиви в системите на различни институции и нарастващите разходи за електронна защита. Американското правителство харчи средно по 10 милиарда долара годишно за кибер сигурност.

Проверките във вътрешните мрежи са зачестили след като бившият служител на NSA Джулиан Анандж изтегли и разпространи класифицирана информация. Експерти по сигурността посочват, че за последните 4 години, разследванията на повече от половината хакерски набези водят до държавни служители, някои от които са преминали на страната на други държави. Данните показват, че за периода от 2009 до 2013 година посегателствата срещу домейни .gov (правителствени), .mil (военни) и библиотеки с класифицирана информация са се увеличили от 26 942 на 46 605.

Специалистът по компютърни мрежи Робърт Къртис, който работи в Пентагона коментира, че правителството харчи огромни суми да направи електронната система на САЩ непробиваема отвън, но сериозно подценява риска, който се крие в "сърцето ѝ".

Къртис посочва, че разкритите случаи също са прекалено малко. Обикновено се "поправя дупка" в сигурността, но виновниците не могат да бъдат открити. Една от причините за това е, че хакерите стават все по-изобретателни и могат изключително умело да прикриват следите си. Разследвания, които се правят с години и водят до много хора, компютри и IP адреси, често стигат до задънена улица, посочва компютърният специалист. 

Въпреки че се очаква правителството да похарчи над 65 милиарда долара за подобравяне на киберсигурността в периода 2015 - 2020 година, много експерти смятат, че усилията не са достатъчнио, за да се противодейства нарастващия брой атаки. Робърт Къртис подчертава, че за последната година вътрешните кибер атаки са повече от тези зад които стоят руски хакери. Русия, Иран и Китай са основните държави, заподозрени за външните пробиви.

"Толкова сме заети да се предпазваме от външните атаки, че забравяме за вътрешната сигурност. Кибер престъпленията могат да започнат трета световна война. Нужно е да обърнем повече внимание на проблемите в собствените ни структури, какво мотивира тези вътрешни атаки. В противен случай ни очаква "глобална компютърна война", посочва Къртис.