Столичната полиция е заловила завчера нова група от 19 бежанци, превозвани с микробус с хасковска регистрация. За случая обаче официално съобщение от страна на МВР липсва.

Хората са арестувани заедно с трафиканта - жител от района на Харманлийско. В хода на образуваната полицейска проверка станало ясно, че той ги е взел  от "зелената" граница, т.е. - преминали са съвсем нелегално в страната.

Хората притежават някакви арабски документи, казаха полицаи, но като във всяко подобно дело, се чака преводачите да дадат важни сведения. Както повечето подобни групи, всички казват, че са от Сирия, но това въобще не се знае дали е вярно. 

"Харчим луди пари за преводачи, за разни други процесуални действия, а да сте чули да им някой осъден по чл. 281?", каза ни полицай, според когото работата на прокуратурата по вътрешния трафик на хора трябва да е далеч по-активна.

  Чл. 281 от НК е именно за такива случаи. 

Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага противозаконно подпомага чужденец да пребивава в страната в нарушение на закона, се наказва с глоба от хиляда до осем хиляди лева.

По него обаче не се е чуло да има осъден. Иначе полицията прави регулярни акции с прибрани доста хора.

По конкретния случай с 19-те сирийци е образувано досъдебно производство в прокуратурата, научи още Клуб  Z.

Както писахме неотдавна, и столичен таксиджия разказа пред сайта ни за видимото намаляване на потока от нелегални имигранти. Шофьорът, който преди често возел такива клиенти до границата, го тълкува като индикация за това, че и оградата "пропуска" а и че са заработили сериозни канали за трафик.