Президентът Росен Плевнелиев се включи в коментарите за 25-годишнината от 10 ноември 1989 г. със собствен прочит на събитията на международна конференция "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето". Плевнелиев е патрон на кампанията "25 години свободна България". Според него най-голямата грешка на българския преход е половинчатата истина.

"Половинчатата истина е и най-голямата грешка на българския преходПолуотворени досиета, полуизказани истини, полуизвадени на показа факти за антихуманната същност на комунистическия режим. За съжаление в планирането и осъществяването на българския преход основно участие имаха бившите висши представители на комунистическата партия и на тайните служби. Те дадоха всичко от себе си да бъдат изопачени фактите, изваждайки ги от техния контекст, да бъде заметена и забравена истината. В годините на прехода хора, свързани с бившите структури на Държавна сигурност, заемаха висши държавни постове или бяха назначавани за политици, бизнесмени, олигарси, банкери, за български дипломатически представители в чужбина, подкопавайки доверието на демократичния свят. Раздаваха се постове и облаги на хора с фалшиви биографии и порочни зависимости".

"Забележете, че в само в първите три месеца от своето управление кабинетът "Орешарски" сменя 90% от директорите в българското външно министерство, като всички нови назначения са на агенти на Държавна сигурност. Какво ни казва този факт? Само преди месеци в евроатлантическа България дипломати доносници и агенти на Държавна сигурност са назначавани повсеместно, вместо млади и интелигентни български дипломати. Защо се прави това? Политолози, социолози - агенти на ДС, журналисти и издатели - агенти на ДС, ежедневно ни заливат от медиите, как нищо не се е променило, как преходът е провален, а най-лошото, което чуваме за Тодор Живков е, че е човек от народа. Нито дума за националните предателства като харизването на България за 16-та република на Съветския съюз. Нито дума за ужасяващото национално предателство, извършено от комунистите по Македонския въпрос, директно по указание на Сталин, Тито и Георги Димитров. Нито дума за Народния съд, концентрационните лагери, за хилядите избити и прокудени", продължи той.

Според президента: "Мнозина казват, че преходът е можел да бъде различен, че е можел да бъде по-добър. И без социология днес можем да кажем, че и левите, и десните българи се чувстват разочаровани. Къде сбъркахме тогава? Отговорът е, че за 25 години не казахме цялата истина за комунистическия режим, че за 25 години не успяхме да отворим докрай досиетата на Държавна сигурност, че за 25 години като общество не намерихме сили да затворим тази страница от нашето минало, осъждайки еднозначно и категорично престъпленията на тоталитарния режим. Не бива да търсим „ляв“ или „десен“ прочит на историята, а обединение около истината за миналото, чийто грешки  да не повтаряме".

И още:

"Давам си сметка, че 25 години са и малко и много време. През тези години се роди и израсна цяло едно поколение. Едно поколение, на което днес някои се опитват да внушават фалшива носталгия по миналото, като съзнателно и умело пропускат грозното и пошлото и го замитат под килима на забравата".

"Когато бях избран за президент от българския народ, поех ангажимент да не допускам назначения на агенти на Държавна сигурност, като посланици и твърдо се придържам към това свое обещание. Крайно време е да сложим Държавна сигурност в архива, в музея, там където й е мястото и да го направим по един достоен начин. Крайно време е да разкрием всички пазени тайни и да поставим комунизма в музея и учебниците по история".

 "Нито една образователна или културна институция няма систематичен ангажимент да покаже функционирането и идеологията на комунизма. Медиите, училището, университетът, музеите са се отдръпнали от темата, оставяйки младото поколение да черпи познание за режима главно от тесния семеен кръг и спомените на по-възрастните, които с течение на годините биват преосмисляни, забравяни или променяни. Крайно време е да разкрием пред нашите деца фактите, такива каквито са и да направим своите изводи; крайно време е периодът на комунизма реално да влезе в учебниците по история", твърди още Плевнелиев.

"Големият въпрос днес е дали поколението, което събори Берлинската стена, 25 г. по-късно ще започне да изгражда нови стени: изток - запад, периферия -  център, роми и емигранти. Големият проблем на Европа днес не са ромите и емигрантите, а тези които се страхуват от тях", заключава президентът.