25 години след 10 ноември 1989 г. не ни стигат да направим и да променим каквото ни се иска. Преди 25 години Берлинската стена падна, а ние направихме нова ограда по границата. И след 25 години пак си спомняме с носталгия за Тодор Живков, бившият ни служебен премиер - Георги Близнашки му е бил съветник, а сегашният премиер - Бойко Борисов - охранител. Вече 25 години в парламентите, в правителствата и в президентствата ни е пълно с кадри на Държавна сигурност.

Политиката настрана, пред икономиката ни има големи потенциални рискове, с които не можахме да се справим през последните 25 години. Ето и най-сериозните, пред които правителството ще се изправи през следващите 6 месеца:

1. Големите загуби в енергийния и банковия сектор, които увеличават дефицита в държавния бюджет.

2. Забавяне на икономическия растеж, продължаващ спад на инвестициите и продължаваща дефлация.

3. Липсата на икономически реформи и липсата на прозрачност в провежданата политика.

Какво ни остава да направим?

1. Реформа на държавната администрация и съкращение на държавните разходи, въвеждане на добрите практики, свързани с електронното правителство и предоставянето на електронни държавни и административни услуги през интернет и чрез мрежова свързаност.

2. Реформа в енергетиката за спасяване на сектора. Ако няма реформи, алтернативите са или 50% по-скъп ток, или още дълг.

3. Реформа във финансирането на здравната ни система чрез демонополизация на НЗОК и даване на възможност на частни здравни фондове да участват равноправно на пазара, като се конкурират за част от здравната вноска на осигурените лица. Правилото е: парите след пациента.

4. Реформа на пенсионната система като държавните служители си плащат осигурителните вноски, реформа на ранното пенсиониране - стига фалшиви инвалидни пенсии, НОИ да не е монополист в събирането на вноските - държавни и частни.
Проблемите на пенсионната система у нас са сивата икономика и ниските като цяло доходи на хората, затова увеличаването само на пенсионните вноски и осигурителните прагове няма да подобрят ситуацията. Правилото е: парите след пенсионера.

5.Реформиране на образователната система чрез насърчаване на конкуренцията и подобряване на качеството на образованието. И тук парите трябва да следват студента.

Това са и най-спешните мерки:

1. Намаление на административната, данъчната и осигурителната тежест в икономиката ни чрез ограничаване на разрешителните и лицензионните режими, както и преминаване към регистрационни режими през интернет.

2. Либерализация на пазарите, енергиен пазар и пазар на земя, както и премахване на всички пречки пред свободната търговия.

3. Защита на правото на собственост и осигуряване на равнопоставеност на всички инвеститори пред закона.

Румен Гълъбинов е икономист и финансист, бил e председател на Агенцията за застрахователен надзор, зам.-председател на Комисията по финансов надзор, член на съвета на директорите и изпълнителен директор на "Български Имоти" (сега част от Булстрад Виена Иншурънс Груп". От 2009 г. е управител на застрахователния брокер "ЕОС Риск България".