В изказването на президента Росен Плевнелиев, посветено на 25-годишнината от 10 ноември 1989 г. имаше много преувеличения и неистини, свързани с миналото. Като се има предвид неговото минало, тези слова не му отиват. От неговата уста звучат фалшиво. Такава оценка даде пред БГНЕС проф. Искра Баева, преподавател в Историческия факултет на СУ, известна с левите си възгледи.

"Човек трябва да се отнася достойно към собственото си минало и собствените си действия в миналото. Чух от президента отрицание на първоначалния път, който този човек е извървял. Той не е толкова млад и когато е бил комсомолски активист, може би е говорил подобни неща в обратната посока. Никак не му отиват точно на него тези приказки днес", каза Баева.

По думите й, като се има предвид семейната история, подобни яростни антикомунистически слова са стояли по-добре в устата на Петър Стоянов. "От този човек (бел. ред - Росен Плевнелиев) на мен ми звучат силно фалшиво тези твърдения", призна тя.

"Категорично не е вярно, че периодът на социализма не се е учил в учебниците", коментира Баева призива на президента "комунизмът да влезе в учебниците".

"Участник съм в писането на първите учебници от 1996 година, в които имаше 15 урока за периода на социализма. Сега са сведени до шест, но такива уроци има. Фактът, че от гледна точка на социологическите проучвания някои хора не са доволни от онова, което младите знаят и мислят за социализма е проблем не на учебниците и образователната система, а на състоянието на обществото и политиците в момента", каза още Баева.

Тя разкритикува и твърденията на Плевнелиев, че съпротива срещу налагането на съветския модел у нас е била най-силна в Европа заради горянското движение. "Това категорично не е вярно. В Полша има през 1948 година гражданска война. Има 20 000 убити само от страната на властта. Не искам да давам други примери, но това пренаписване, украсяване и митологизиране на историята на съпротивата е също толкова недостойно, колкото беше митологизирането на партизанското движение", каза историчката.

Според Баева призивът да се преразгледа миналото и да го научат всички, за да затворят страницата, да има една гледна точка, приличал именно на онова време. "Да има една оценка за миналото. Това прилича на опита да се наложи едно-единствено мнение на всички. Желанието на президента е така, както беше до 1989 година - целият капиталистически период на България, да се разглежда като "монархо-фашизъм". Опитват се да правят същото и за съжаление го правят хора, чиито житейски път противоречи на това тяхно желание", каза тя.

Повтаря се противопоставянето, имаме един антикомунизъм, който прилича на онова време, смята Баева. В началото на 90-те това е било естествено, защото нашите дисиденти нямаха собствена идеология и стъпиха върху отрицанието на противника, който беше твърде силен. "Сега ситуацията би трябвало да бъде различна и този антикомунизъм се обръща не срещу БСП, която също се е отказала от комунизма, а срещу обществото. В него има нагласи на отрицание срещу несправедливостта на сегашното състояние", анализира тя и определи духа на речта на Плевнелиев като "много тревожен".

Според Баева в момента се чертае една картина, в която противникът е комунизмът, за да се съсредоточим в тази посока и да затворим очи за големия проблем на съвременна България - бедността.

"Това представлява речта на президента", каза тя.