Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер затъва все по-дълбоко в игра на нерви и криеница с враждебни медии и евродепутати, които искат той лично да обясни предоставяла ли е страната му, Люксембург, удобно данъчно убежище на многонационални компании през близо 19-годишното му управление като министър-председател.

Юнкер няма да се яви пред журналистите в прес-залата на Комисията утре след редовното заседание на Колегиума на комисарите, каза днес Мина Андреева, негова говорителка.

Не се предвижда и Колегиумът да обсъжда разкритията направени от Международния консорциум за разследваща журналистика миналата седмица, добави тя. 

Първият заместник на председателя Франс Тимерманс ще запознае медиите с работата на Колегиума.

Андреева не беше ясна и дали Юнкер ще отиде лично да се обясни в Европейския парламент, където ред депутати и политически групи настояха той да отговори на публикацията. 

Според нея над 300 големи международни компании включително "Газпром", "ИКЕА", "Пепси Ко Инк", "Дойче банк" и "Епъл" са заобикаляли милиарди евро данъци в своите страни, прекарвайки, приходите си през Люксембург, където са били облагани минимално по силата на тайни споразумения с местната администрация.

"Не съм казала, че г-н Юнкер е готов да отиде [пред евродепутатите - б.а.]. Казах, че ако получим искане от Европейския парламент да представим позицията на Комисията, Комисията ще откликне по подобаващ начин", каза Андреева. "Ако се получи молба лично господин Юнкер да отиде, той ще помисли и ние ще ви съобщим отговора".

Комисията при предишния й председател Жозе Барозу започна разследване срещу Люксембург по подозрения за незаконна държавна помощ чрез облекчено облагане на някои чуждестранни фирми през октомври миналата година. Говорителите на Юнкер многократно посочиха, че наследената анкета сега е в ръцете на новата комисарка по конкуренцията Маргарете Вестагер (Дания) и че самият председател има обяснение, но ще се въздържи от коментар, за да не пречи на независимостта на разследването. 

Социалистите, либералите и зелените в Европейския парламент обаче предупредиха, че мълчанието му подкопава доверието в него и в Комисията и го призоваха за публично обяснение. 

Такова ще има, когато парламентът изрази "консолидирана позиция" по въпроса, каза Андреева.

"Това означава не индивидуална позиция изразена от отделни членове на Европейския парламент, а например пленарен дебат", поясни тя. "Няма да коментираме изявленията на отделни депутати или групи".

Но дори наличието на такава позиция не означава, че Юнкер би застанал непременно лице в лице с евродепутатите, уточни говорителката.

"Ще отговорим на всеки призив на Европейския парламент да представим позицията на Европейската комисия... и ще дадем отговора си на подходящото ниво",  каза тя. 

По думите й Европейският парламент е свободен да приема резолюции по политиките на Комисията, а тя преценява как да откликне на тях. Евродепутатите се събират на двудневна сесия в Брюксел от утре след обяд. Не е изключено скандалът "Люкслийкс" да влезе в дневния ред.

Юнкер беше избран с гласовете на голяма коалиция в Европейския парламент чиито стълбове са неговата дясноцентристка Европейска народна партия (ЕНП) и Социалистите и демократите (С&Д). За него гласуваха и либералите, от чиито гласове той не зависи, тъй като ЕНП и С&Д му осигуряват достатъчно мнозинство.

Създаването на условия за избягване на данъци от капитала е политически несмилаемо в условията на болезнени бюджетни икономии, на които е подложена еврозоната. В много нейни страни Юнкер се въприема като един от архитектите на политиката на бюджетна строгост приложена особено болезнено на страни като Гърция, Португалия, Ирландия, Испания и Кипър. Голямо е недовоството срещу нея в държави, които имат да режат публични дългове и дефицити като Франция и Италия.

Юнкер беше финансов министър на Люксембург от 1989 година, а министър-председател от 1995 до 2013 година. От 2005 до 2013 година той оглавяваше групата на финансовите министри на еврозоната, т.нар. ЕВрогрупа.