"Не бива да бъда спокоен. По-важното е, че хората, които са в изпълнителната власт, в министерствата, в политическите кабинети, министрите, те не бива да бъдат спокойни."

Това отговори лидерът на ДСБ Радан Кънев пред БНТ на въпроса дали е спокоен след съставянето на новото правителство. Кънев заяви, че не е имал медийни изяви, докато се съставяше кабинет, за да не пречи на този процес и подчерта, че от Блока също "доста са мълчали".

Натискът за политически назначения и корупция е огромен, сподели впечатленията си Кънев в новата си роля на депутат.

"Търсят те хора, които са се облагодетелствали от властта и са участвали в схеми", допълни той.

По думите му след сформирането на правителството, той е получил молби и предложение да назначава определени хора на определени позиции, но не пожела да се ангажира с имена.

"Цялата тази мрежа, която е обрасла около властта десетилетия наред в България, тя много лесно се пренасочва от едни определености към други и започва да има нови интереси. В България има много хора,които разчитат да си намерят работа покрай властта", посочи Кънев. 

По думите му върху новото управление са съсредоточени много надежди и всички чакат нещо по-добро. Като най-травматични сфери той определи здравеопазването и образованието и изтъкна, че много лесно тези надежди към новото правителство могат да бъдат съсипани. Според него сегашното правителство трябва в рамките на първия месец да покаже, че партизанщината в назначенията е свършила или поне е намаляла.

На въпроса защо няма министерски пост той отговори:

"Не мисля, че борбата и преди, и след изборите е за постове, а е за политика, затова сега съм постигнал нивото в политиката, с което да съм полезен. Искам да стана гарант в парламента, че мнозинството ще го има, че ще може да гласува добрите актове на правителството и да контролира лошите."

"Фокусът трябва да е върху министерството на финансите, не заради прочутото кафе и прочутата снимка, а защото там е ключът от държавните пари", допълни Кънев.

Кънев обясни, че е чувал много добри отзиви за професионализма на финансовия министър Владислав Горанов, но допълни, че го познава основно от дебати, на които са присъствали двамата. 

По повод на реакциите срещу назначаването на Божидар Лукарски за министър на икономиката, Кънев коментира, че те са най-вече от десните избиратели и се дължат на тяхната взискателност. 

"За България е необичайно да се назначи министър на икономиката без икономическо образование. Божидар Лукарски обаче е прав, че в Западна Европа това е нормална практика", коментира още лидерът на ДСБ. 

По думите му министърът на икономиката е направил няколко грешки при публичните си изказвания,  но те се дължат на  малкия му опит на на високо публично ниво.

Изчезването на тефтерчето на Филип Златанов показвало състоянието на правосъдната състема в България в момента, коментира Кънев.

"Защо не изчезват веществените доказателства срещу беден човек ограбил магазин, никога не изчезват тези веществени доказателства", каза той.